Brandschade door een schoorsteenbrand, is de schade gedekt?

We zitten weer volop in het stookseizoen. Lekker behaaglijk, ‘s avonds bij de open haard of houtkachel. Maar ongeveer 2.000 keer per jaar verandert zo’n heerlijk avondje in een nachtmerrie. De oorzaak? Een schoorsteenbrand. Bij een schoorsteenbrand lijkt het of er een zware storm in je schoorsteen woedt en hoor je een bulderend geluid: dit komt door de zuurstof die de schoorsteenbrand aantrekt. Ga je buiten kijken, dan zie je de vlammen uit de schoorsteen slaan. In dit artikel vertellen we je meer over de afhandeling van de brandschade na een schoorsteenbrand: wat vergoedt de verzekering en wat niet?

Maar eerst: hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Creosoot kan ook ontstaan als een vuur in een kachel ‘gesmoord’ wordt. ‘Smoren’ is als de luchttoevoer van de kachel wat afgeknepen wordt. Er komt dan dus minder zuurstof bij de verbranding. Zo wordt de hitte van de kachel wat getemperd. Alleen ontstaat zo wel een onvolledige verbranding, waardoor creosoot meer kans krijgt.*

bron: brandweer.nl

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Als je een schoorsteenbrand ontdekt, is er in ieder geval één ding dat je níet moet doen: blussen met water. Want als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms zelfs exploderen. Doof heet vuur daarom altijd met zand of zout, want dit drukt de zuurstof weg en voorkomt rookontwikkeling.

Daarnaast is het belangrijk om direct de schoorsteenklep te sluiten (als dat nog kan), 1-1-2 te bellen en de ruimte te ventileren. Er kan bij een schoorsteenbrand namelijk koolmonoxide vrijkomen. Koolmonoxide is geurloos, maar dodelijk!

Vuur gedoofd, hoe zit het met de verzekering?

Als het vuur gedoofd is en het gevaar geweken, wordt het tijd om de schade op te maken. En om te kijken of je een beroep kunt doen op je verzekering. De schade na een schoorsteenbrand varieert van geval tot geval. Soms is helaas niet te voorkomen dat een hele woning afbrandt (bij huizen met een rieten kap bijvoorbeeld). In ieder geval is er vrijwel altijd sprake van forse rook- en roetschade.

Voor de schade aan je schoorsteen, dak en muren doe je een beroep op je opstalverzekering. Voor rook- en roetschade doe je een beroep op je inboedelverzekering. De meeste particuliere polissen dekken rook- en roetschade (je leest er hier meer over). Het kan zijn dat ze geen dekking bieden wanneer je hebt gestookt met een open haard of (hout)kachel. Lees hier je polis op na.

Achterstallig onderhoud? Geen dekking

Om een schoorsteenbrand te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig (in ieder geval ieder jaar) je schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger die is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

Heb je dit lange tijd niet laten doen? Dan bestaat er een kans dat je verzekeraar de schade door de schoorsteenbrand niet vergoedt vanwege achterstallig onderhoud.

Contra-expertise na een schoorsteenbrand

Na een schoorsteenbrand komt er na jouw melding een expert van de verzekeraar langs om de schade bekijken. Deze expert onderzoekt ook of er sprake is van achterstallig onderhoud.

Het is goed om te beseffen dat deze expert namens de verzekeringsmaatschappij komt en dus ook (of vooral) de belangen van de verzekeringsmaatschappij behartigt. Daarom is het aan te raden om bij een schade van enige omvang ook altijd zo snel mogelijk een eigen schade-expert in te schakelen. Dit noemen we ook wel een contra-expert. Je verzekeraar betaalt de kosten van deze contra-expert. Hoewel je verzekeringsmaatschappij je anders zal willen doen geloven, is het niet nodig om af te wachten totdat er een discussie ontstaat of de communicatie stroef verloopt. Je hebt altijd het recht om direct een contra-expert in te schakelen.

Zo kan een contra-expert je helpen bij het gesprek met de verzekeraar over het herstel van je schoorsteen en het reinigen of vervangen van je inboedel.

Coolen contra-expertise

Coolen contra-expertise is, de naam zegt het al, gespecialiseerd in contra-expertise. Ook bij brandschade na een schoorsteenbrand. Wij werken alléén voor verzekerden en dus nóóit voor verzekeraars. We nemen je graag al je zorgen én de discussie met de verzekeraar uit handen. Bovendien levert dit in vrijwel alle gevallen een hogere vergoeding op.

Daarnaast hebben wij een netwerk van gespecialiseerde bedrijven die jou kunnen helpen de schade te te herstellen en te reinigen.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×