Dakinstortingen vaak onverzekerd; contra-expertise helpt

In Nederland zijn er elk jaar als gevolg van opeenhoping van sneeuw en regenwater meer dan 20 grote dankinstortingen. Dat aantal groeit.

Extremer weer

Het weer wordt extremer. dat betekent niet dat er veel meer regen valt maar wel meer regen in een veel kortere tijd. Dat zorgt voor meer kortstondige zeer heftige belastingen op platte daken.

Door deze buien valt er veel meer regen op een dak dan dat de hemelwaterafvoer aan kan. dit zorgt voor opeenhoping van neerslag op het dak. Deze wateraccumulatie zorgt voor heel veel extra gewicht waaronder de constructie van het gebouw kan bezwijken. Dit kan zorgen voor het instorten van wanden en het dak.

Wateraccumulatie als oorzaak van een dakinstorting

Wateraccumulatie is een opeenhoping van hemelwater op het dak. Drie zaken moeten op orde zijn om wateraccumulatie tegen te gaan. Er moet voldoende dakafschot zijn. Daarnaast moeten noodafvoersystemen aanwezig, niet te klein of verstopt zijn. Tenslotte moet het gebouw voldoende constructieve stijfheid hebben.

Door plassen of stagnerende afvoer van regenwater ontstaat een hogere belasting op het dak en zal het dak kunnen doorbuigen. Het doorbuigen heeft tot gevolg dat nog meer water op het dak zal kunnen achterblijven, waardoor nog meer doorbuiging ontstaat. Dit is een zichzelf versterkend proces totdat de constructie het opgeeft en instort.

Groter risico

In Nederland worden bedrijfsgebouwen steeds groter in oppervlakte dan vroeger. Daarnaast is de bouw steeds complexer en worden er vaak lichtere materialen gebruikt. Dit zorgt voor extra en grotere risico’s. Deze risico’s worden vaak niet gezien of flink onderschat.

Is er dekking op de opstalpolis?

Schade aan het gebouw als gevolg van wateraccumulatie en sneeuwdruk is particulier bijna altijd verzekerd. Op zakelijke verzekeringspolissen is dit minder vaak verzekerd. Echter meestal geven deze polisvoorwaarden dan ook aan dat de schade niet verzekerd is als er sprake is van een constructiefout.

Ook worden slecht onderhoud van het gebouw, en verstopping van regenwaterafvoer regelmatig genoemd in de polisvoorwaarden. Verzekeraars beroepen zich vaak op deze uitsluitingsgrond en daarmee valt de dekking volledig weg. De uitsluitingsclausule voor constructiefouten is een alles of niks clausule.

Wat is een constructiefout?

Als er tijdens de bouw van het pand niet voldaan is aan het dan geldende bouwbesluit dan is er sprake van een bouwfout of constructiefout. Het gaat dan om zowel ontwerp-, als uitvoeringsfouten.

Hier enkele statistieken uit 2013. Slechts 5% van de geanalyseerde daken voldoet aan de wettelijke bouwvoorschriften. Bij 15% van de gebouwen zal het dak bij de voorschreven hoeveelheid water niet bezwijken, maar voldoet niet aan de voorschriften. 70% van de gebouwen zal het dak vrijwel zeker bezwijken wanneer een serieuze stortbui het gebouw treft én het reguliere HWA-systeem faalt a.g.v. verstoppingen of tijdelijke overbelasting van het rioolsysteem en 10% van de gebouwen blijkt het dak zeer gevoelig voor wateraccumulatie en er is grote kans op instorten tijdens een hevige regenbui.

Bevooroordeeld bij schade

Dit soort cijfers zorgen vaak voor een vooringenomenheid bij verzekeraars en hun experts: “Bij een dakinstorting zal er wel iets fout zijn met de constructie”. Dit kan zorgen voor vervelende en onnodige discussies.

Contra-expert na dakinstorting

Het is raadzaam om direct vanaf het eerste moment je te laten bijstaan door een goede contra-expert. De schade door een dankinstorting is vaak groot en er komt erg veel bij kijken. Zowel organisatorisch, financieel als verzekeringstechnisch.

De (experts van de) verzekeraar zullen direct een ingenieursbureau onderzoek laten verrichten. In het verleden is gebleken dat het verstandig is om zelf een tegenonderzoek in te lassen en het onderzoek van het ingenieursbureau van de verzekeraar nauwlettend te volgen en te controleren. Dit kan veel ellende voorkomen.

Mocht er toch echt een constructiefout zijn dan kan de eigen contra-expert je helpen om de verantwoordelijke partij te vinden en aansprakelijk te stellen.

Coolen Expertise is gespecialiseerd in schade door dakinstorting

Coolen Expertise heeft eigen bouwkundige experts en een bouwkundig constructief ingenieur in haar team. In de afgelopen 25 jaar hebben we een ruime schat aan ervaring opgedaan bij de zorg voor dekking en een goede schade-uitkering na een dankinstorting. Dit bij hevige neerslag, ophoping van natte sneeuw en valwinden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Let op; Pand gehuurd?

Bovenstaande geld voornamelijk voor pandeigenaren. Maar steeds vaker komen we clausules op inventaris-, en goederenpolissen tegen. Deze clausule sluit schade uit aan de inventaris en/of goederen door een constructiefout in het gehuurde gebouw.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×