Heeft brandschade invloed op de WOZ-waarde woning?

Door een grote brand kan er forse schade ontstaan aan een gebouw of woning. Hierdoor kunnen delen van het gebouw onbruikbaar worden of nog erger het pand kan zelfs helemaal worden verwoest. Dat heeft zeker invloed op de WOZ-waarde. Als eigenaar van het onroerend goed kun je dan ook bezwaar aantekenen tegen de WOZ-beschikking. Vaak is dat succesvol als er sprake is van aanzienlijke schade.

WOZ-waarde na brandschade

Brandschade heeft invloed op de WOZ-waarde. Maar de invloed op de hoogte van de WOZ-waarde kan ook overdreven. Zie hiervoor een uitspraak van de Rechtbank Den Haag op 13 december 2016 bekend onder nummer ECLI:NL:RBDHA:2017:15746.

Een eigenaar van een monumentaal gebouw heeft na een brandschade met succes bezwaar aangetekend tegen een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde werd aangepast naar een bedrag van € 225.000. De pandeigenaar van dit nog steeds te hoog omdat het gebouw ook ruimtes had die onbruikbaar waren geworden door een grote brand. Reden voor hem om dit aan te vechten bij de rechtbank.

De man bepleitte voor Rechtbank Den Haag dat zijn gebouw een WOZ-waarde van € 149.000 heeft. Daartoe voerde hij aan dat een groot deel van de woning als gevolg van brandschade niet bereikbaar meer was. Volgens de man moest de gemeente aansluiten bij het deel van de woning dat voor bewoning geschikt was.

Het feit dat een gedeelte van het gebouw niet bruikbaar was voor bewoning vond de rechtbank geen reden dat dit gedeelte geen waarde zou hebben. De prijs die de meest biedende koper zou besteden voor zo’n pand zou zijn gebaseerd op geschatte waarde nadat het pand wel in zijn geheel bruikbaar was gemaakt. Daarbij moest rekening gehouden worden met de investering die nodig was voor het bruikbaar maken van het pand.

Uiteindelijk had de gemeente voldoende rekening gehouden met de factoren die de waarde verminderde. De rechtbank verklaarde het beroep van de man daarom ook ongegrond.

Fiscaal juridisch advies na brandschade bij Coolen Expertise

Coolen Expertise heeft als enige contra-expertise bureau een eigen fiscaal jurist in haar team. Een grote schade kan op meerdere gebieden flinke fiscale gevolgen hebben. Als gewenst helpt onze fiscalist je graag verder met fiscaal juridisch advies na schade.

Wat is WOZ-waarde?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De WOZ-waarde wordt door de gemeente bepaald en vormt de basis voor diverse belastingen zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van uw huur. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie.

Is de WOZ-waarde van belang voor de verzekering?

Nee, de WOZ-waarde heeft geen betekenis voor de verzekerde som of in de schaderegeling. Het is een fiscale waarde en geen verzekeringstechnische waarde. Verzekeringspolissen gaan meestal uit van drie begrippen. Dat zijn de herbouwwaarde, verkoopwaarde en sloopwaarde.

Wat is herbouwwaarde?

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om hetzelfde huis op dezelfde plaats met dezelfde bestemming opnieuw te bouwen. Deze waarde vormt de basis van een opstalverzekering. Het betreft hier dus de pure bouwkosten, zonder dat rekening wordt gehouden met de locatie van het huis of de grootte van het perceel. De locatie en het perceel gaan namelijk niet verloren bij een brand; deze hoef je dus ook niet mee te verzekeren.

Wat is verkoopwaarde?

De vrije verkoopwaarde is de waarde van een huis als het in de normale situatie van vraag en aanbod zou worden verkocht. Of de te verwachten opbrengst bij verkoop in onbewoonde staat en leeg opgeleverd. De vrije verkoopwaarde wordt ook wel onderhandse verkoopwaarde genoemd.

Deze waarde wordt vaak gebruikt als er niet hersteld of herbouwd wordt. De schade op basis van de verkoopwaarde is dan het verschil tussen de verkoopwaarde van de woning direct voor en direct na de schade. Deze waarde kan ook worden uitgekeerd als er niet binnen een bepaalde periode is hersteld of opnieuw gebouwd.

Wat is sloopwaarde?

Sloopwaarde houdt in dat de kosten van het slopen van de overblijfselen na de brandschade door de verzekeraar worden vergoed. De kosten van herbouw en/of nieuwbouw worden dan niet vergoed maar alleen de sloopkosten.

De exacte definities verschillen vaak per polis. Controleer dus zelf goed op je eigen polis welke definitie voor je geldt.

Contra-expertise na brandschade

Na een brand in jouw huis of bedrijfsgebouw heb je altijd direct recht op een eigen contra-expert. Wacht niet af tot het mis is gegaan, maar schakel ons direct in na de brand. Ons team behartigt jouw belangen richting de verzekeringsmaatschappij en hun expert. Dit is een belangrijk recht omdat jij waarschijnlijk niet precies weet wat er in de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden staat. Ook weet je niet precies hoe dat uit te leggen in jouw voordeel. Wij kunnen dat wel!

Daarnaast helpen we verder dan alleen schade vaststellen. We geven advies in het hele traject van de schaderegeling zodat jij krijgt waar je recht op hebt.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×