Historisch Landgoed Haarendael verwoest door brand; Coolen contra-expert na brandschade

Op 31 augustus 2019 is tot grote ontzetting en schrik van velen Landgoed Haarendael zwaar getroffen door brand. De brand was groot en verwoestend waardoor alleen de kapel bespaard is. Het hoofdgebouw heeft de brand niet overleefd. In dit gebouw zat ook de Gedenkplaats Haaren.

Contra-expertise na brandschade

Haarendael (33 ha.) is samen met haar bebouwing (24.865 m2) enorm. Het verloren hoofdgebouw is meer dan 14.000 m2. De gebouwen zijn rijksmonumenten. Dit zorgt voor heel veel schade. Vanwege de enorme omvang en complexiteit van de schade heeft de eigenaar korte tijd na de brand Coolen Expertise ingeschakeld.

Coolen voelt zich als een vis in het water bij een project met deze omvang. Wij zijn ervaren in de ondersteuning bij miljoenenschades en hebben ruime kennis van schaderegeling bij monumenten. De polisvoorwaarden kennen we als onze broekzak en we weten alles over schaderegeling daardoor kunnen we alles opvangen en de verzekerde ontzorgen.

Verzekerde moet krijgen waar hij recht op heeft volgens zijn polisvoorwaarden en daar zorgen we voor.

Rijksmonument Landgoed Haarendael

Landgoed Haarendael is vanwege zijn schoonheid en cultuurhistorische waarde uitgeroepen tot een rijksmonument.

De gebouwen zijn prachtig en het landgoed heeft een rijk verleden als Groot-Semenarie. In de Tweede Wereldoorlog  hielden de Duitsers er gevangenen vast.

Schade-expertise in monumenten

De schaderegeling van een (rijks-)monument vereist specifiek kennis van een contra-expertisebureau. Een gedupeerde krijgt met veel meer instanties en regelgeving te maken dan bij een normaal gebouw. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee.

Monumentenzorg is geregeld in de erfgoedwet. Daarin staan de wetten en regels waar een eigenaar van een rijksmonument aan moet voldoen bij verbouwing of restauratie. Daaruit volgen veel verplichtingen.

Ook krijg je te maken met de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Er is meestal een omgevingsvergunning nodig om een rijksmonument te kunnen verbouwen of restaureren.

Coolen heeft specifieke kennis in huis

Dit heeft allemaal veel invloed op de schaderegeling en de schadehoogte. Coolen Expertise heeft deze specifieke kennis in huis.

Is het rijksmonument te herstellen?

Als een rijksmonument zware brandschade heeft dan moet er gekeken worden door o.a. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of er nog voldoende cultuurhistorische waarde over is. Het heeft anders geen zin om het exact te herbouwen.

De kapel en een aantal andere historische gebouwen zijn gedeeltelijk gespaard. Deze zullen in oude staat worden teruggebracht. De hoofdbouw is zwaar aangetast en het is de vraag of restauratie mogelijk is.

Hoe groot is de schade?

De schade is enorm. Een prachtig rijksmonument met een rijke historie is verloren. De financiële schade loopt op in de tientallen miljoenen euro’s.

Positief samenwerken

De verzekeringsmaatschappijen hebben Sedgewick Nederland ingeschakeld. De verzekerde heeft Coolen Expertise ingeschakeld. Het team van Coolen Expertise zal verzekerde ondersteunen met raad en daad in het hele schadeproces.

Samen met de experts van de verzekeringsmaatschappij zal Coolen Expertise de schaderegeling oppakken en in goed en professioneel overleg de schadehoogte vaststellen.

Goede communicatie en transparantie naar elkaar zorgt voor een vlotte en goede schaderegeling. Coolen Expertise vindt een professionele samenwerking tussen alle partijen belangrijk maar de belangen van verzekerde blijven altijd voorop staan.

Geschiedenis Landgoed Haarendael

Het landgoed (video) is gesticht in 1839 door het bisdom ’s-Hertogenbosch en wordt de ‘Groot Seminarie Haaren’. Decennia lang worden hier priesters opgeleid.

Op 8 september 1941 wordt het gebouw gevorderd door de Nazi’s en ingericht als gevangenis. Haaren wordt bevrijd op 26 oktober 1944 waarna de Engelse bevrijders het gebouw in gebruik nemen. De laatste bevrijders vertrekken op 15 mei 1945 waarna de priesterstudenten weer kunnen terugkeren.

In 1967 stopt de priesteropleiding en wordt het Groot Seminarie na 128 jaar opgeheven. Een jaar later zal er gestart worden om het Landgoed Haarendael in te richten als een zorginstelling.

In 2012 verhuist zorgstichting Cello. Stichting Cello wilde het landgoed verkopen. Dat was het begin van een jarenlange juridisch strijd tussen zorgstichting Cello en de gemeente Haaren. Uiteindelijk werd het complex verkocht aan een investeerder in april 2019.

Wat is ‘Gedenkplaats Haaren’?

De ‘Gedenkplaats Haaren’ is opgericht om de zwarte periode uit de Tweede Wereldoorlog nooit te vergeten. Dit ook ter nagedachtenis aan alle gevangen uit die tijd. De ‘Stichting Vriendenkring Haaren 40-45’ is de organisator van ‘Gedenkplaats Haaren’.

Vrijwilligers werken al ruim 15 jaar met hart en ziel om de herinneringen aan de bewoners en slachtoffers van de ‘Polizei- und Untersuchungsgefängnis Lager Haaren’ levend te houden. Dit doen zij door allerlei activiteiten te organiseren, waarbij tevens het beheer van de eigen collectie en de diverse ruimtes een belangrijke rol spelen.

Contra-expertise niet hetzelfde als second opinion

Vaak wordt gedacht dat een contra-expert na brandschade een second opinion is. Dat is een misverstand.

Bij een grote schade is het verstandig om een contra-expert direct vanaf het eerste moment in te schakelen en niet te wachten totdat er een conflict is ontstaan.

Kortom: een contra-expert kun je ook direct preventief inschakelen en komt van begin tot einde op voor jouw belangen.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×