Veilig blijven tijdens onweer

In Nederland is blikseminslag een niet onbekend fenomeen, met ongeveer 200.000 gevallen per jaar. Deze natuurkracht kan aanzienlijke schade aan woningen en inboedel veroorzaken. Of nog erger aan mensen en dieren.

Bizar genoeg is de schade vaak niet eens het gevolg van een directe blikseminslag op het huis, maar eerder van een fenomeen dat bekend staat als overspanning of inductie.

Bij overspanning slaat de bliksem in op een nabijgelegen object, zoals een boom, en verplaatst de elektrische energie zich vervolgens via grondleidingen naar je woning. De resulterende stroompiek kan dan schade veroorzaken aan elektrische apparatuur en installaties in je huis.

De gevolgen van een blikseminslag kunnen enorm variëren. Het kan leiden tot het ontstaan van brand in je woning of tot structurele schade, zoals scheuren of het inzakken van muren. In deze blog delen we waardevolle inzichten en tips om je te helpen je huis en jezelf te beschermen tegen deze ontzagwekkende kracht van de natuur.

Hoe bescherm je jezelf en je spullen?

Vermijd open ruimtes

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je niet in een open veld of op het water bent als er een onweersbui aankomt. Onweersbuien kunnen namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn.

Wat te doen als je buiten bent

Als je toch overvallen wordt door een onweersbui terwijl je buiten bent, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Vermijd hoge punten en zoek indien mogelijk een veilige schuilplaats. Als je in een open veld bent, hurk dan neer en bedek je oren met je handen. Vermijd het om te liggen, omdat dit de kans op elektrocutie vergroot. Paraplu’s zijn ook geen goed idee, omdat ze de bliksem kunnen aantrekken. Als je met een groep mensen bent, spreid je dan uit om het risico op gezamenlijk letsel te verkleinen.

Maatregelen voor thuis

Voor degenen die al veilig thuis zijn, zijn er stappen die je kunt nemen om eventuele schade te minimaliseren. Een daarvan is het ontkoppelen van je elektrische apparaten. Hoewel moderne apparaten beter beveiligd zijn dan oudere modellen, kunnen ze nog steeds schade oplopen als de bliksem het stroomnetwerk raakt. Door de stekkers uit het stopcontact te halen, verminder je dit risico.

Elektra buiten en Onweer

En hoe zit het met elektrische apparatuur buiten, zoals zonnepanelen? Ook al zijn het elektrische apparaten die beschadigd kunnen raken door een blikseminslag, er is geen wetenschappelijk bewijs dat zonnepanelen de kans op een blikseminslag vergroten.

Niet douchen of in bad

Het is ook belangrijk om te weten wat je moet vermijden tijdens een onweersbui. Het wordt afgeraden om te douchen of een bad te nemen. Water wordt meestal via koperen leidingen naar de badkamer geleid, en aangezien koper stroom zeer goed geleidt, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Om waterschade te voorkomen, is het aan te raden om alle ramen en deuren dicht te houden tijdens een onweersbui. Zo blijf je niet alleen veilig, maar houd je ook je huis zo droog mogelijk.

Onweer kan onvoorspelbaar zijn, maar met deze tips kun je je zo goed mogelijk voorbereiden en beschermen tegen de mogelijke gevaren. Blijf veilig!

Toch schade? Coolen Expertise

In het ongelukkige geval dat je schade ondervindt door onweer of overspanning, is het geruststellend om te weten dat je recht hebt op een eigen contra-expert van Coolen Expertise. Onze experts staan na een schadegeval aan jouw kant en voorziet je van waardevolle adviezen. Het is ook belangrijk te vermelden dat schade veroorzaakt door onweer en overspanning bijna altijd is meeverzekerd op een particuliere verzekeringspolis. Of het verzekerd is controleren we vrijblijvend voor je.

Bij Coolen Expertise zijn we er om jou te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je ontvangt waar je recht op hebt volgens je polisvoorwaarden. Hier vind je meer informatie over contra-expertise

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

blank

drs. K. (Klaas) Coolen

06 22 92 45 33

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×