Villa met rieten kap verloren door brand; maar hoe blus je dat?

Capelle aan den IJssel - In een villa aan de ’s-Gravenweg in Capelle aan den IJssel heeft een grote brand gewoed. De vlammen sloegen lange tijd uit het rieten dak van de woning. De brand is in de woning ontstaan en vervolgens doorgeslagen naar de rieten kap.

Een specialistisch brandweerteam is gekomen en heeft het vuur kunnen doven. Helaas zorgde de enorme hoeveelheid water en schuim dat de woning alsnog grotendeels verloren is.

Schuimblussen

Door de brandweer is veel water en schuim gebruikt om het rieten dak vuurvrij te krijgen. Deze methode blijkt niet altijd effectief.  Vaak kan het vuur in het riet doorbranden, omdat het nog van alle kanten zuurstof kan krijgen. Het vuur dooft dan niet en kan weer oplaaien. Daarom zijn er bij het bestrijden van de brand ook andere technieken gebruikt zoals hieronder te lezen.

Rieten kap geeft een extra risico

Rieten daken hebben een slechte naam als het gaat om brandveiligheid. In de loop der jaren is gezocht naar manieren om deze daken brandveiliger te maken, bijvoorbeeld door brandvertragende middelen en andere, moderne dakconstructies toe te passen. Overigens met wisselend succes: een rieten dak blijft extra brandrisico’s met zich meebrengen. Als een rieten dak eenmaal goed brandt, is blussen zonder het nemen van onaanvaardbare risico’s voor het ingezette brandweerpersoneel bijna onmogelijk.

Specialistische Rieten Kap Brand Bestrijdingsteam

Uitbreiding voorkomen is vaak het enige haalbare doel. Dit vraagt echter de inzet van relatief veel eenheden en materiaal. Toch kan de brandweer wel degelijk effectief optreden bij branden in rieten daken. Om de brand in het niet bereikbare gedeelte van de dakconstructie of in het rietpakket te blussen, is het van belang om de specialistische RKBB-eenheden ter plaatse te krijgen. De RKBB-eenheden nemen het afblussen van dit deel voor hun rekening.

Nokvorsten verwijderen en brandgangen maken

Om een brand te blussen in een rieten kap worden vaak eerst de nokvorsten verwijderd. Hieronder bevindt zich het allerdroogste riet en is een ideale plek waar het vuur zich makkelijk horizontaal kan uitbreiden.

Vaak probeert men ook sleuven te trekken in het dak. Het vuur kan dan niet in het riet doorkruipen naar andere plekken. Het zijn als het ware een soort brandgangen.

Fognails

Tenslotte worden speciale bluslansen gebruikt. De zogenaamde fognails. Fognails zijn metalen injectoren die in de rietlaag, in de luchtspouw of de ruimte daaronder worden gestoken. De injectoren worden langzaam uit de dakbedekking getrokken, terwijl een nevel van water tussen de rietlagen of daaronder wordt gesproeid.

Door de opwarming veroorzaken de fijnverdeelde waterdruppels een bijna volledige verdamping van het water. De hierdoor ontstane nevel verdringt de zuurstof en verstikt de vlammen. Een nieuwe spontane ontbranding wordt zo bemoeilijkt.

Contra-expertise na brand in een rieten kap

Coolen Expertise wordt vaak ingeschakeld als eigen expert na brand in een gebouw met rieten dak. Hierdoor is veel kennis in huis over de problematiek die kan ontstaan na een dergelijk brand. Vaak staan muren nog overeind en lijkt het woonhuis grotendeels gespaard. Maar bij een diepere inspectie blijkt al snel dat water, schuim, rook en roet het pand zo goed als helemaal heeft aangetast. Er blijft dan weinig meer over en de schade is dan ook veel groter en complexer dan in eerste instantie verwacht.

Overtuigen is een vak

Gezien de complexiteit en de vaak grote schade is het raadzaam om Coolen Expertise in te schakelen direct na een brand in een rieten kap. Coolen zal met de juiste rapportages en argumenten de verzekeringsmaatschappij overtuigen wat schade heeft en hoe hoog het schadebedrag is. Daar zijn we goed in want overtuigen is een vak. Lees hier meer.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×