Brand bij de buren – Wat nu?

Ongeveer 7000 keer per jaar rukt de brandweer uit voor een woningbrand. Gemiddeld is de schade ongeveer €22.000. Daarbij komt het ook regelmatig voor dat de buren ook schade lijden door de naburige brand. Wie betaald deze schade?

Schade als gevolg van brand is altijd verzekerd op een brandpolis. brandgerelateerde schade zoals een naburige brand dus ook. Ook de gevolgschade door blussen, rook en roet is meeverzekerd. Het beste kun je dus een beroep doen op je eigen brandverzekering.. Ook als de brand bij of door een ander is ontstaan.

Schade-expert

Na de melding komt een expert van de verzekering de schade bekijken. Hij kijkt ook of de schade onder de polisvoorwaarden valt. De expert zorgt voor de verdere afhandeling van de schade.

Let daarbij wel op! Deze expert komt namens de verzekeringsmaatschappij en behartigt hun belangen. Daarom is het ook altijd mogelijk om een eigen expert in te schakelen. Dit noemt men ook wel een contra-expert. Bij een schade met een grotere omvang of flinke gevolgen is dit altijd verstandig om dit vanaf het eerste moment wel te doen. Wacht niet af totdat er een discussie is ontstaan of er andere problemen de kop op steken.

Als duidelijk is dat uw buren schukd hebben boor het ontstaan van de brandschade, zal uw verzekeraar de schade gaan verhalen op hun verzekeraar. Daar merkt u als verzekerde over het algemeen niets van. Uw schade wordt vergoed en dat staat los van de gebeurtenissen achter de schermen.

Onverzekerd

Blijkt dat de buurman of -vrouw bij wie de brand is ontstaan geen brandverzekering heeft of onderverzekerd is, dan heeft hij een probleem. Dit heeft geen gevolgen voor u en voor de uitkerring via uw eigen verzekeringspolis. Uw verzekeraar zal bij schuld de kosten mogelijk wel proberen te verhalen op de buren, maar het risico dat de buurman het schadebedrag niet kan ophoesten, neemt de verzekeraar voor eigen rekening.

Hebt u zelf geen brandverzekering? Dan kunt u de buren aansprakelijk stellen voor uw schade. Zij moeten dan wel aantoonbare schuld hebben. De buren kunnen dan een beroep doen op hun AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Wanneer de buurman die niet heeft, zal hij de schade uit eigen zak moeten betalen. Vaak zal dit via een rechtzaak lopen.

In het ergste geval – als de buurman geen verzekeringen heeft (en u ook niet) én hij ook geen geld heeft – is er echt een probleem. Er is namelijk geen waarborgfonds of ander potje om de schade op te verhalen.

 Appartementbewoners opgelet

Bezitters van een gekocht appartement in een appartementencomplex zitten in een bijzondere positie. Het afhandelen van schade na brand is hier vaak lastiger dan in een gewone woning. Wie is aansprakelijk voor welk deel van de eigen schade, en voor welk deel van de gemeenschappelijke schade? Een gezamenlijke verzekering voor brandschade kan geregeld worden via de Vereniging van ­Eigenaren (VvE). Sla uw huidige polis erop na. Voldoet deze niet? Mobiliseer dan de VvE en sluit als VvE een nieuwe verzekering af. De kosten van zo’n polis staan niet in verhouding tot de schade die ermee gedekt is.

Vragen?

Heeft u vragen of wil u meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons. U mag ons altijd vrijblijvend bellen: 073-6441616

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

Brand door wasdroger

De wasdroger is een van de grootste veroorzakers van brand onder de elektrische apparaten. De combinatie van droge, warme lucht met stof en… Lees meer

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×