Brand door wasdroger

De wasdroger is een van de grootste veroorzakers van brand onder de elektrische apparaten. De combinatie van droge, warme lucht met stof en pluizen kan voor een gevaarlijke situatie zorgen.

Hoe kun je brand in de wasdroger voorkomen?

Brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in de machine. Dit stof kan ontbranden door bijvoorbeeld een verwarmingselement, een defecte motor of vonkjes van losse contacten. Ook kunnen er vonken ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen.

Als een wasdroger zijn warmte niet kwijt kan, kan dit zorgen voor oververhitting. En dat kan weer een oorzaak van brand zijn. Niet alleen oude, maar ook nieuwe drogers zijn brandgevaarlijk

Hoe ontstaat er brand in een nieuwe wasdroger?

In elk type droger kan brand ontstaan, ook in de nieuwere warmtepompdrogers. Daarbij is sprake van een andere techniek dan een condensdroger of een afvoerdroger. Een ingebouwde warmtepomp verwarmt de lucht en deze warme lucht wordt iedere keer weer hergebruikt. De binnenkant van het apparaat kan temperaturen bereiken tussen de 5 en 35 graden.

Je zou zeggen dat met deze temperaturen geen brand kan ontstaan. Maar helaas is dat niet het geval. Bij het drogen van je kleding komen er altijd pluizen vrij. Ook met een lagere temperatuur kunnen de pluizen warm worden en vlam vatten. Ook zijn er bewegende delen. Metalen kunnen elkaar raken en voor ontvlammende vonken zorgen.

Dit kun je doen om de kans op brand door je wasdroger te verkleinen

 • Begin met het plaatsen van een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat.
 • Zorg dat de droger vrij staat en zijn warmte goed kwijt kan. De roosters voor lucht aan- en afvoer mogen nooit bedekt worden. De luchtafvoerslang moet vrij liggen.
 • Sluit de droger direct aan op een geaard stopcontact en gebruik liever geen stekkerdoos of haspel.
 • Houd de droger schoon
 • Maak de filters na elke droogbeurt schoon. Gebruik de droger nooit zonder filter of met een beschadigd filter.
 • Bij condens- en warmtepompdrogers: maak de condensor regelmatig schoon.
 • Maak bij luchtafvoerdrogers regelmatig de afvoerslang schoon.
 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en let op het advies voor onderhoud en schoonmaak.

Droog op de juiste manier

 • Droog textiel en producten die met industriële chemicaliën zijn gereinigd (bijvoorbeeld in een stomerij) niet in een droger.
 • Droog geen textiel of producten die rubber of schuimrubber bevatten. Elastisch materiaal kan het apparaat beschadigen.
 • Droog geen textiel of producten met vullingen die eruit kunnen vallen.
 • Stop textiel dat met oplosmiddelen, olie, was, vet of verf in contact is geweest niet in een droger. Denk hierbij aan haarversteviger, nagellakremover, vlekkenmiddel of wasbenzine.
 • Gebruik bij voorkeur geen wasverzachters en soortgelijke producten: ze kunnen de wasdroger vervuilen. Als je ze gebruikt, dan altijd volgens aanwijzing van de fabrikant.
 • Schakel de droger pas uit als je de was er meteen uithaalt.
 • Laat niets in de zakken van je wasgoed zitten.

Stappenplan voor de reiniging van een wasdroger

Op internet vind je verschillende stappenplannen om periodiek de wasdroger goed te reinigen. Hier een helder voorbeeld van een stappenplan.

Brand in wasdroger; recht op contra-expertise

Wat als er dan toch brand in de wasdroger is ontstaan? Weet dan dat je altijd recht hebt op een eigen contra expert.

Wanneer je schade hebt aan je woning of bedrijf, geef je dit door aan jouw assurantieadviseur. Zij melden dit bij de verzekeringsmaatschappij. Die vervolgens een expert naar jou stuurt om de schade met je te regelen. Deze expert komt namens en in opdracht van de verzekeringsmaatschappij. Hij kent de polis beter dan jij. Je kunt zijn oordeel dan ook moeilijk controleren of aanvechten.

Wij weten en kunnen dat wél. Daarom heb jij het belangrijke recht op een eigen contra-expert. Iemand die onafhankelijk is, alleen jouw belang nastreeft en voor jou met de expert onderhandelt. Schakel daarvoor Coolen Expertise in. Vanaf het eerste moment communiceren wij met de expert en andere partijen. Zo word jij ontlast van het regelwerk en zorgen wij dat óók de kleine lettertjes in jouw voordeel worden uitgelegd. Natuurlijk doen we alles in goed overleg met jou, zodat je precies weet wat er gebeurt.

Met onze kennis en jouw wensen zorgen wij dat jij ook écht krijgt waar je recht op hebt. Neem gerust contact op met Coolen Expertise. Dan helpen we jou verder!

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×