Brand door broei

In ons dagelijkse werk komen we regelmatig brandschade door broei tegen. Deze oorzaak komt vaak als een verrassing voor het getroffen bedrijf. Ze waren niet op de hoogte dat broei  voor een serieus risico op brandschade zorgt. Want niet alleen hooi kan broeien. Maar ook broei in poetsdoeken, broei door lijnolie, of broei in andere door olie vervuilde materialen...

Brand door broei

De temperatuur van verschillende materialen kan flink oplopen zonder warmte uit de omgeving op te nemen. Dit komt door een exotherme reactie. Bij deze chemische reactie komt veel warmte vrij.

Als het materiaal de warmte niet meer kwijt kan aan de omgeving, wordt het gevaarlijk. De temperatuur loopt dan sterk op tot het ontbrandingspunt, waardoor het materiaal gaat smeulen of branden.

Niet alleen hooibroei

Een bekend voorbeeld hiervan zijn de branden bij stallen door hooibroei. Maar zelfontbranding is bij veel meer materialen mogelijk zoals verschillende oliën (lijnzaadolie, visolie), verven, lakken, lijmen, houtskool, houtmot en houtkrullen.

Daarnaast zijn afvalbunkers, opslag van recyclingmateriaal, papier en banden gevaarlijke bronnen voor broei. Maar ook in bulkgoederen zoals chemicaliën, mais, graan, cacao en andere vezels kan broei ontstaan.

Broei in poetsdoeken en filters

De combinatie van olie en poetsdoeken geeft een groot risico op brand. Dit kan gebeuren nadat een houten vloer of meubels zijn geolied. Ook doeken met lijmresten in werkplaatsen en op daken kan voor ellende zorgen. Bij spuitcabines kunnen vervuilde filters leiden tot brand.

Broei en brand ontstaan meestal een tijd na het afronden van de werkzaamheden. En dan is vaak iedereen al weg. Het zijn vooral verfrommelde doeken met olie of verfresten die een verhoogde kans op brand geven door broei. Beperk de risico’s op broei door:

  • Gebruikte doeken, kwasten en rollers onder te dompelen in water. Doeken kun je ook ophangen. Zolang ze maar niet opgepropt liggen.
  • Verffilters regelmatig te reinigen of te vervangen.
  • Houtskool altijd volledig te laten afkoelen. Een beetje restwarmte kan zorgen voor broei.

Hooibroei

Zoals aangegeven is er altijd gevaar in opgeslagen hooi. Zeker als dit vochtig is kan er spontaan hooibroei ontstaan. Alle boeren zijn op de hoogte van dit risico en kunnen de kans op hooibroei verkleinen.

  • De belangrijkste maatregel om broei te voorkomen is droog opslaan. Het vochtgehalte mag niet meer dan 22% zijn, voor grote balen zelfs niet meer dan 18%.
  • De kwaliteit van gras is ook van belang, nieuw ingezaaid grasland, flink bemest gras of bepaalde grassoorten zijn niet geschikt voor het maken van hooi.
  • In een hooiberg kan een ventilatiekanaal vrijgehouden worden tijdens het stapelen van het hooi. Door lucht in het kanaal te blazen met een ventilator wordt warmte en vocht uit de hooiberg afgevoerd.
  • Tenslotte is het regelmatig preventief meten van de temperatuur belangrijk.

Wat kun je doen bij broei?

  • Broei in doeken en filters is te blussen met water of door deze af te dekken.
  • Bij broei in bulkgoederen en hooi is het goed om deze uit elkaar te trekken en de brandhaard te blussen met water.
  • Controleer de temperatuur van de rest goed om een nieuwe brandhaard te voorkomen. De kans bestaat dat er op meer plaatsen broei kan ontstaan.
  • Als er broei is ontstaan in een silo, bunker of in een mothok, ga dan niet zelf aan de slag maar laat de brandweer dit doen. Er bestaat kans op stofexplosie.

Brandschade door broei; neem een eigen expert in de arm

Interpolis geeft aan dat meer dan 40% van de bedrijven die te maken krijgen met een grote brandschade, failliet gaat. Dat kan verschillende redenen hebben. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt na brandschade. Gebruik daarom het recht op een eigen contra-expert tijdens de schaderegeling.

De verzekeringsmaatschappij zal na een grote brand een eigen expert naar jou sturen. Deze expert komt namens en in opdracht van de verzekeraar. Het is daarom verstandig om jouw eigen expert in te schakelen. Deskundigen die aan jouw kant staan en zorgen dat de kleine lettertjes niet in jouw nadeel worden uitgelegd. Coolen Expertise heeft de kennis en kunde in huis om daarvoor te zorgen. Zo kun jij je richten op jouw bedrijf, jouw medewerkers en afnemers. Dan nemen wij de administratieve rompslomp van je over en zorgen voor een goed onderbouwde schadeclaim.

Bekijk hier de animatie die kort en krachtig uitlegt wat Coolen contra expertise voor jou kan betekenen.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

mw. K.M. (Kerensa) Breddels

06 53 54 12 02

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×