Brand door kortsluiting, is de schade gedekt?

Een overbelaste stoppen- of groepenkast, slecht geïsoleerde, beschadigde of versmolten elektriciteitskabels, defecte contacten, slecht onderhouden of oude apparatuur, lekkage of een blikseminslag: zo maar wat mogelijke oorzaken van kortsluiting. In veel gevallen valt de schade na een kortsluiting mee, maar soms ontstaat er een (flinke) brand. Hoe zit het dan met de verzekering?

Brandschade door kortsluiting: hoe zit het met de verzekering?

Een brand door kortsluiting kan grote gevolgen hebben. Zo kan je huis onbewoonbaar worden of je bedrijf stil komen te liggen, waardoor je van de ene op de andere dag voor veel (financiële) vragen komt te staan. Want waar moet je wonen? Waar moet je werken? Kan je je personeel nog betalen? En hoe zit het met de verzekering?

Maar ook als de brand niet alles verwoest heeft, zit je met veel vragen en kopzorgen. Want dan heb je niet alleen brandschade, maar vaak ook water-, roet- en rookschade. Rookschade moet je overigens niet onderschatten; rook en roet kunnen namelijk ook veel onzichtbare schade veroorzaken. Bovendien kan er ook bij de buren schade zijn ontstaan. Maar hoe moet je dit afhandelen? En hoe gaat de verzekering ermee om?

Lees ook: Wat te doen na een brand? Een stappenplan

Verzekering op de hoogte stellen

Het eerste wat je moet doen na een brand door kortsluiting, is de verzekering of je tussenpersoon bellen. Tegenwoordig is het ook normaal om direct een eigen contra-expert in te schakelen. Daarover later in dit artikel meer.

Particulier

Als particulier kan je een beroep doen op de opstal- of inboedelverzekering. De opstalverzekering gebruik je voor schade aan je opstal: muren, plafonds en vloeren. De inboedelverzekering gebruik je voor de schade aan meubels, kleding en apparatuur. Let op: je bent meestal alleen verzekerd voor de gevolgschade van kortsluiting, niet voor de oorzaak. Is de kortsluiting bijvoorbeeld ontstaan in jouw wasdroger? Dan ben je verzekerd voor brandschade die daaruit volgt, voor je wasdroger ontvang je meestal geen vergoeding.

Bedrijf

Heb je brandschade door kortsluiting in je onderneming? Dan kan je, als je verzekerd bent, voor die schade een beroep doen op een of meer van de volgende verzekeringen:

Let op: blijkt uit het onderzoek na de brand dat je zelf aan je meterkast, kabels of apparatuur hebt geknutseld, terwijl je dit eigenlijk aan een expert had moeten overlaten? Dan loop je het risico dat je schade helemaal niet wordt vergoed.

Je hebt recht op contra-expertise!

Afhankelijk van de omvang van de schade, komt er na jouw telefoontje een expert van de verzekering langs om de schade bekijken en te beoordelen of de schade onder de polisvoorwaarden valt. Ook zorgt deze expert voor de verdere afhandeling van de schade.

Het is goed om te weten dat de expert namens de verzekeringsmaatschappij komt, de kleine lettertjes (veel) beter kent dan jij en (of vooral) de belangen van de verzekeringsmaatschappij behartigt. Daarom is het aan te raden om bij een schade van enige omvang ook altijd zo snel mogelijk een eigen schade-expert te bellen. Als je verzekerd bent heb je namelijk altijd recht op een eigen contra-expert.

Een contra-expert weet hoe je jouw polis moet lezen en, misschien nog wel belangrijker, hoe je de polis in jouw voordeel moet uitleggen. Ook kan een contra-expert je adviseren over belangrijke keuzes en gaat hij namens jou in gesprek met de verzekeraar. De kosten van deze contra-expert worden overigens betaald door de verzekeringsmaatschappij.

Coolen contra-expertise

Coolen contra-expertise is, de naam zegt het al, gespecialiseerd in contra-expertise bij brandschade. Wij werken alléén voor verzekerden en dus nóóit voor verzekeraars. We nemen je graag zoveel mogelijk zorgen én de discussie met de verzekeraar uit handen. Bovendien levert dit in vrijwel alle gevallen een hogere vergoeding op.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×