Asbest na een brand! Wie gaat dat opruimen en wie gaat dat betalen?

Steeds vaker is er aandacht voor vrijgekomen asbest bij brandschade. Dit zorgt voor veel onrust en onduidelijkheid. Zowel bij de gedupeerde van de brand maar ook voor omwonenden.

Tijdens een brand probeert de brandweer een inschatting te maken of er risico’s zijn voor de volksgezondheid. Daarbij wordt ook bekeken of er mogelijk sprake is van asbestemissie.  Als dit het geval is zullen er direct maatregelen getroffen moeten worden.

Wie neemt maatregelen?

Als er sprake is van brandresten met asbestvezels dient er direct actie ondernomen te worden. Die actie dient in principe uitgevoerd te worden door de veroorzaker. Echter soms is meer haast geboden en neemt de gemeente het initiatief.

In het meest gunstige geval is de gedupeerde van brand ook verzekerd voor de opruiming/sanering van asbest. Dit kan via de opstalpolis zijn verzekerd en nog beter is een een aparte milieuschadeverzekering.

De veroorzaker kan dan samen met de experts van de verzekeringsmaatschappij en een eigen contra-expert zorgen dat de juiste stappen worden gezet.

Welke maatregelen?

Het is zaak dat er zo snel mogelijk een gecertificeerd bedrijf in het inventariseren van asbestvervuiling ingeschakeld wordt. Dit bedrijf zal monsters nemen van vrijgekomen branddeeltjes en in een (mobiel) laboratorium onderzoeken of het asbest betreft.

Zo ja, dan moet dit onder asbestcondities worden opgeruimd. Deze sanering dient ook door een gespecialiseerd bedrijf te worden uitgevoerd.

Maar wie betaalt dit allemaal?

De veroorzaker moeten de kosten van de inventarisatie en de sanering betalen. Ook als de brand buiten zijn schuld om is ontstaan. Als de veroorzaker goed verzekerd is kunnen de kosten worden geclaimd bij de opstalverzekering of op een aparte milieuschadeverzekering (MSV)

Veroorzaker onbekend?

Maar het is niet altijd duidelijk wie of wat de veroorzaker is.Wachten is niet mogelijk. De asbest zal zo snel mogelijk opgeruimd moeten worden. Het is dan belangrijk dat je naar je eigen verzekering kijkt.

Mogelijk is er dekking voor de opruiming van asbestdeeltjes die vanaf een naburige brand komen. Als dit het geval is, meld de schade dan aan bij je eigen tussenpersoon.

Niet verzekerd

Als je niet verzekerd bent, moet het asbest ook worden opgeruimd. Dan zal je het zelf moeten regelen met een saneringsbedrijf. De kosten komen dan voor eigen rekening.

Eventueel kun je het later verhalen als de veroorzaker bekend wordt. Indien ook de openbare ruimte besmet is zal de gemeente actie ondernemen. Je kunt dan contact opnemen met de gemeente om eventueel mee te liften met de gemeente.

Openbare ruimtes

De straat, het trottoir, plantsoenen, grasvelden en alle andere gebieden in de openbare ruimte worden voor rekening van de gemeente schoongemaakt. Deze kosten worden mogelijk later ook verhaald op de veroorzakende partij.

Eigen Expert

Ook al is de sanering verzekerd en regelt de verzekeraar alles. Het is altijd aan te raden om bij een grotere schade gebruik te maken van je recht op een eigen expert. Dit is een eigen expert die de vinger aan de pols houdt en zorgt dat alle acties in uw belang worden uitgevoerd.
Een verzekeraar zal zo goedkoop mogelijk het probleem willen oplossen. Dit is niet altijd in uw voordeel en waar u recht op hebt. Een goede contra-expert werkt alleen voor gedupeerden en nooit voor verzekeraars.

Neem gerust contact met ons op met vragen. Graag geven we antwoorden en adviseren we u vrijblijvend over de vervolgstappen. Ook is het mogelijk om ons direct in te schakelen.

Lees hier meer over milieuschade

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×