Milieuschade door asbest of bluswater na brand

Milieuschade door asbest is een groot en veel voorkomend probleem na een brand in een ouder gebouw.

Brand is een van de ergste ingrepen in ons leven. U verliest niet alleen uw woning of bedrijf, maar alle bezittingen en, wat vaak nog veel erger is, alle dierbare herinneringen.

Brandschade

Na een brand sta je vaak letterlijk met lege handen. Meestal wordt dan gezegd dat alles wel door de verzekering gedekt zal worden. Maar is dat ook het geval? Weet u wat wel en wat niet gedekt is? Weet u ook hoe hoog het bedrag van die dekking is?

Met deze en heel wat andere vragen wordt u geconfronteerd wanneer u door een brand getroffen raakt. Denk maar eens aan:
• Kan ik van de uitkering het huis of bedrijfspand terugbouwen?
• Hoeveel krijgen we voor de inboedel of inventaris?
• Wie betaalt de kosten van het hotel od tijdelijke gebouw waar we moeten verblijven?

Tegenwoordig komen daar nog een paar indringende vragen bij, zoals:
• Zat er asbest in mijn gebouwen en kan ik met milieuschadekosten geconfronteerd worden?
• Worden die door de bestaande verzekering gedekt?
• Hoe kan ik voorkomen dat de kosten bij ons neergelegd worden?

Milieuschade door asbest

Belangrijke vragen, want wanneer het een ouder gebouw betreft, kan asbest vrij komen. Dat dwarrelt vervolgens in de omgeving neer. Asbest is gevaarlijk en moet door een specialistisch bedrijf worden verwijderd. Dat is een dure aangelegenheid. Men zal dan ook bij u aankloppen met een forse rekening voor de ontstane milieuschade.

Misschien heeft u in uw bedrijf gevaarlijke stoffen zoals motorolie of chemicaliën staan. Deze stoffen kunnen in het bluswater terecht gekomen zijn. Soms verplicht de overheid daarom om het bluswater op te vangen en gespecialiseerd te verwijderen. Een brand kan dus voor onaangename vervolgschade zorgen, aangezien u de saneringskosten moet voldoen.

Wat is een MilieuSchadeVerzekering?

Tegenwoordig kunt u zich tegen dit soort calamiteiten verzekeren. Daarvoor bestaat de zogenaamde MSV-verzekering of wel de Milieuschadeverzekering. Zij dekt veel van de kosten die na een brand ontstaan door de sanering van uw kavel of zelfs van de directe omgeving. Op die manier komt u niet voor onverwachte kosten te staan en wordt een brand niet ook nog eens een financiële lijdensweg. U kunt zich daardoor concentreren op het doorstarten van het normale leven met uw gezin of bedrijf.

Contra-expert na milieuschade door asbest

Mocht u ooit met een brand geconfronteerd worden, schakel dan direct uw eigen contra-expert in. Bij brandschade heeft u daar altijd recht op. Waarom moet u dit doen? De contra-expert regelt namens u, met uw belang in het achterhoofd, de schade. Wij bewaken de kosten die gemaakt worden voor sloop, opruiming en saneringskosten. We controleren de verzekeringspolis en zoeken naar oplossingen voor u als verzekerde. Als het nodig is grijpen we in als milieuambtenaren of andere partijen overdreven eisen gaat stellen.

Bluswater

Het bestrijden van een brand zorgt voor heel wat bluswater. Dit kan, zelfs als er helemaal geen gevaarlijks stoffen in het pand aanwezig zijn, op zichzelf al giftig zijn. Dit betekent dat, mocht u beslissen op de kavel een nieuwe woning neer te laten zetten, de grond eerst schoongemaakt zal moeten worden. Deze vervolgschade is normaliter niet of niet volledig in een gewone opstalverzekering opgenomen. De MSV-verzekering houdt hier wel rekening mee.

Tip

Mocht u dus nog een al heel lang lopende verzekering hebben die jaarlijks automatisch verlengd wordt, dan is het tijd die eens goed te bestuderen. Er is heel wat veranderd. Een of twee decennia geleden werd milieuschade niet altijd op de eigenaar verhaald. Nu is of kan dat wel het geval zijn. Plus, de kans dat in een ouder pand asbest is gebruikt en nog niet is verwijderd, is groot. De kosten die daardoor ontstaan, kunnen snel fors oplopen.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×