Milieuschade door asbest of bluswater na brand

Milieuschade door asbest is een groot en veel voorkomend probleem na een brand in een ouder gebouw.

Brand is een van de ergste ingrepen in ons leven. Je verliest niet alleen je woning of bedrijf, maar ook alle bezittingen en, wat vaak nog veel erger is, alle dierbare herinneringen.

Brandschade

Na een brand sta je vaak letterlijk met lege handen. Meestal wordt dan gezegd dat alles wel door de verzekering gedekt zal worden. Maar is dat ook het geval? Weet jij wat wel en wat niet gedekt is? Weet je ook hoe hoog het bedrag van die dekking is?

Met deze en heel wat andere vragen word je geconfronteerd wanneer je door een brand getroffen raakt. Denk maar eens aan:• Kan ik van de uitkering het huis of bedrijfspand terugbouwen?
• Hoeveel krijgen we voor de inboedel of inventaris?
• Wie betaalt de kosten van het hotel of tijdelijke gebouw waar we moeten verblijven?

Tegenwoordig komen daar nog een paar indringende vragen bij, zoals:
• Zat er asbest in mijn gebouwen en kan ik met milieuschadekosten geconfronteerd worden?
• Worden die door de bestaande verzekering gedekt?
• Hoe kan ik voorkomen dat de kosten bij ons neergelegd worden?

Milieuschade door asbest

Belangrijke vragen, want wanneer het een ouder gebouw betreft, kan asbest vrijkomen. Dat dwarrelt vervolgens in de omgeving neer. Asbest is gevaarlijk en moet door een specialistisch bedrijf worden verwijderd. Dat is een dure aangelegenheid. Men zal dan ook bij jou aankloppen met een forse rekening voor de ontstane milieuschade.

Milieuschade door gevaarlijke stoffen

Misschien heb je in je bedrijf andere gevaarlijke stoffen staan, zoals motorolie of chemicaliën. Deze stoffen kunnen in het bluswater terecht gekomen zijn. Soms verplicht de overheid daarom om het bluswater op te vangen en gespecialiseerd te verwijderen. Een brand kan dus voor onaangename vervolgschade zorgen, aangezien jij de saneringskosten moet voldoen.

Wat is een MilieuSchadeVerzekering?

Tegenwoordig is het mogelijk om je tegen dit soort calamiteiten te verzekeren. Daarvoor bestaat de zogenaamde MSV-verzekering of wel de Milieuschadeverzekering. Deze verzekering dekt veel van de kosten voor de sanering van jouw kavel of zelfs van de directe omgeving. Op die manier kom je niet voor onverwachte kosten te staan en wordt een brand niet ook nog eens een financiële lijdensweg. Je kan je daardoor concentreren op het doorstarten van het normale leven met je gezin of bedrijf.

Contra-expert na milieuschade door gevaarlijke stoffen

Mocht je ooit met een brand geconfronteerd worden, schakel dan direct een eigen contra-expert in. Bij brandschade heb je daar altijd recht op. Waarom je dit moet doen? De contra-expert regelt namens jou, met jouw belang in het achterhoofd, de schade. Wij bewaken de kosten die gemaakt worden voor sloop, opruiming en saneringskosten. We controleren de verzekeringspolis en zoeken naar oplossingen voor jou als verzekerde. Als het nodig is grijpen we in als milieuambtenaren of andere partijen overdreven eisen gaan stellen.

Bluswater

Het bestrijden van een brand zorgt voor heel wat bluswater. Dit kan, zelfs als er helemaal geen gevaarlijks stoffen in het pand aanwezig zijn, op zichzelf al giftig zijn. Dit betekent dat, mocht je beslissen om op de kavel een nieuwe woning neer te laten zetten, de grond eerst schoongemaakt zal moeten worden. Deze vervolgschade is normaliter niet of niet volledig in een gewone opstalverzekering opgenomen. De MSV-verzekering houdt hier wel rekening mee.

Tip

Mocht je dus nog een al heel lang lopende verzekering hebben die jaarlijks automatisch verlengd wordt, dan is het tijd die eens goed te bestuderen. Er is heel wat veranderd. Een of twee decennia geleden werd milieuschade niet altijd op de eigenaar verhaald. Nu is of kan dat wel het geval zijn. Plus, de kans dat in een ouder pand asbest is gebruikt en nog niet is verwijderd, is groot. De kosten die daardoor ontstaan, kunnen snel fors oplopen.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×