Contra-expertise bij Bedrijfsschade

Met een bedrijfsschadeverzekering bent u verzekerd tegen omzetverlies, wanneer de bedrijfsvoering van uw onderneming stil komt te liggen. Bijvoorbeeld na brand, waterschade, storm, vandalisme of diefstal.

Wat is bedrijfsschade?

Met een bedrijfsschadeverzekering bent u verzekerd tegen bruto-winstderving resp. verliesdekking vaste kosten en nettowinst, wanneer de bedrijfsvoering van uw onderneming stil komt te liggen. Bijvoorbeeld na brand, waterschade, storm, vandalisme of diefstal.

Hoe bereken je een bedrijfsschade?

Het verzekerde bedrag op een bedrijfsschadeverzekering is de omzet minus de variabele kosten oftewel de vaste kosten plus de nettowinst (of minus het nettoverlies!).

Voorbeelden van vaste kosten zijn:

 • Loonkosten en sociale last van personeel
 • Huur en leasekosten
 • Rente op banksaldi, hypotheken, obligaties en andere leningen
 • Vaste management fee
 • Afschrijvingskosten
 • Verzekeringspremies
 • Vastrecht van gas, water en elektriciteit
 • Contributies en abonnementen

Wat is een extra kosten verzekering?

De extra-kostenverzekering biedt dekking voor gemaakte kosten die jouw bedrijf moet maken na een schade om de activiteiten te hervatten.  Zoals huur van een tijdelijke werkplek, machines en apparatuur en de kosten van extra arbeid. De gederfde winst en doorgaande kosten zijn niet verzekerd.

Deze verzekering is vooral interessant voor bedrijven waarbij schade door bijvoorbeeld brand weinig invloed heeft op de omzet. Dit zijn bedrijven die vrij eenvoudig verder kunnen op een (tijdelijke) andere locatie.

Wat is van belang bij de bedrijfsschadeberekening?

Bij de berekening van de bedrijfsschade moet bepaald worden welke omzet en kosten gerealiseerd zouden worden zonder de schade. Dit vergelijk je met de daadwerkelijk gerealiseerde resultaten. Het verschil is de schade. Echter die resultaten worden vaak beïnvloed door andere zaken dan alleen de stilstand. De berekening moet met veel factoren rekening houden zoals:

 • Normalisatie en extrapolatie van resultaten uit het verleden
 • Seizoensinvloeden
 • Veranderingen van inkoop- en verkoopprijzen
 • Branchetrends
 • Naast daling van de variabele kosten kunnen er ook besparingen op vaste kosten worden gerealiseerd
 • Gemaakt extra kosten voor de beperking van de bedrijfsschade

Waarom een contra-expert bij bedrijfsschade?

De berekening van een bedrijfsschade is complex. Het is specialistisch werk. Het resultaat van de vaststelling is vaak van essentieel belang voor de continuïteit van jouw bedrijf. De uitkomst is vaak nog belangrijker dan de vergoeding van de materiele schade.

Bedrijfsschade wordt vastgesteld op basis van veel aannames en inschattingen. Dit geeft veel ruimte voor onzekerheid en discussie. Om er zeker van te zijn dat je krijgt waar je recht op hebt is het verstandig om voor de berekening van dit onderdeel je te laten bijstaan door een eigen specialist. Een eigen expert die hier ervaring in heeft en weet waar je recht op hebt. Neem daarom altijd een eigen contra-expert in de arm.

Hoe lang ontvangt u een uitkering?

Dit is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Vaak stopt de uitkering als uw gebouw is herbouwd of als uw productie en omzet weer zijn zoals voor de schade. Maar er zit altijd een maximale termijn aan de uitkering. Dat kan verschillen van 6 maanden tot enkele jaren. Vaak wordt deze termijn onderschat en is de verzekerde termijn te laag.

Lees hier meer: Uitkeringstermijn bedrijfsschade vaak ontoereikend

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×