Loondoorbetaling na brandschade: het risico voor de ondernemer?

Als er in je bedrijf een (grote) brand heeft gewoed, kan het zijn dat je voor kortere of langere tijd de deuren moet sluiten. Als je ook niet vanuit huis of een andere locatie kunt werken, heeft je personeel tijdelijk geen werk. Moet je ze dan wel doorbetalen? In dit artikel vertellen we hoe het zit en hoe jij als ondernemer kunt voorkomen dat je door de loondoorbetalingsplicht verder in de ellende komt.

Ondernemersrisico & loondoorbetalingsplicht

In het Nederlandse arbeidsrecht ligt het ondernemersrisico in principe bij de werkgever. Dit betekent dat als een werknemer niet kan werken door een oorzaak die in redelijkheid  voor rekening van de werkgever komt, de werkgever het salaris moet doorbetalen. Of er sprake is van een oorzaak die in redelijkheid voor de rekening van de werkgever komt, hangt af van een aantal factoren, zoals de voorzienbaarheid van de oorzaak en de aard van het bedrijf. In het algemeen geldt dat normale bedrijfsrisico’s altijd voor rekening van de werkgever komen. Dus als je als werkgever onvoldoende werk binnenhaalt of een technisch probleem hebt waardoor je werknemers niet kunnen werken, moet je gewoon het loon doorbetalen.

Zo ook bij een bedrijfssluiting door brand. Ook dan ben je als werkgever in principe nog steeds verplicht om het loon door te betalen. Dit geldt voor medewerkers met een vast contract en een tijdelijk contract, maar in veel gevallen ook voor oproepkrachten (nulurencontracten) en payrollmedewerkers. Bij vaste en tijdelijke medewerkers moet je 100% van het salaris doorbetalen, bij flexibele krachten hangt het van de situatie af of en hoeveel je moet doorbetalen.

Uitzonderingen in arbeidsovereenkomst of cao

Nu is het mogelijk om de verplichting om het loon door te betalen uit te sluiten. Dit kan in de arbeidsovereenkomst, maar alleen voor de eerste 6 maanden van het arbeidscontract (vast of flexibel). Daarna mag het alleen als dit in de toepasselijke cao staat.

Juridisch advies

Moet jij door brandschade voor kortere of langere tijd je deuren sluiten? Dan is het cruciaal om altijd juridisch advies in te winnen over jouw loondoorbetalingsplicht. Deze blog is bedoeld om algemene informatie en inzichten te geven, maar is geen vervanging voor specifiek juridisch advies. Wet- en regelgeving veranderen snel, zeker binnen het arbeidsrecht. Bovendien is iedere situatie anders. Aan de inhoud van deze blog kan je dus geen rechten ontlenen.

Biedt de bedrijfsschadeverzekering nog uitkomst?

Gelukkig zijn er voor ondernemers bepaalde verzekeringen, zoals een bedrijfsschadeverzekering, die ook kunnen helpen om de kosten van loondoorbetaling te dekken. Wij adviseren daarom om altijd een goede bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je de termijn van deze verzekering heel ruim neemt, en pas elk jaar het verzekerd belang aan de te verwachten toekomstige situatie. In dit artikel lees je meer over de bedrijfsschadeverzekering en de berekening van bedrijfsschade.

Vragen over bedrijfsschade?

Heb je vragen over bedrijfsschade? Neem dan gerust contact met ons op. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-644161

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×