Loondoorbetaling na brandschade: het risico voor de ondernemer

In het Nederlandse arbeidsrecht is het algemene principe dat het ondernemersrisico bij de werkgever ligt. Dat betekent dat als er door omstandigheden, zoals brandschade, tijdelijk geen werk is, de werkgever in principe nog steeds verplicht is om het loon door te betalen. Dit principe geldt ook voor flexwerkers met een contract voor bepaalde uren.

De uitdagingen van het ondernemersrisico

Het ondernemersrisico is een complex onderdeel van het Nederlandse arbeidsrecht, en het begrijpen ervan is belangrijk voor iedereen die een bedrijf runt. In de kern betekent dit risico dat de werkgever verantwoordelijk is voor onvoorziene gebeurtenissen die het bedrijf kunnen beïnvloeden, zoals een brand. Als zoiets gebeurt en er tijdelijk geen werk beschikbaar is, hebben werknemers nog steeds recht op hun salaris. Dit is van toepassing op alle soorten contracten, zowel vast als flexibel, zoals nulurencontracten.

Het rechtsvermoeden van arbeidsomvang: loondoorbetaling na brandschade

De Flexwet, formeel de Wet flexibiliteit en zekerheid, biedt extra bescherming aan werknemers met flexibele contracten. Hieruit komt het ‘rechtsvermoeden van arbeidsomvang‘ voort. Deze regel betekent dat een werknemer na drie maanden werken recht heeft op het gemiddelde aantal uren dat ze in die periode hebben gewerkt. Dus, een werknemer die gemiddeld 20 uur per week heeft gewerkt in de afgelopen drie maanden heeft recht op betaling voor die 20 uur, zelfs als er minder of geen werk is. Deze regel is bedoeld om werknemers een zekere stabiliteit en voorspelbaarheid te bieden.

Vaste contracten: verplichtingen bij brandschade

In het geval van brandschade ben je als werkgever in Nederland in principe verplicht om werknemers met een vast contract door te betalen, ook al is er tijdelijk geen werk. Maar er zijn uitzonderingen. Wat er in de arbeidsovereenkomst, CAO of de wet staat, kan iets anders bepalen. In sommige gevallen kan een werkgever een beroep doen op overmacht, maar dit is een juridisch ingewikkelde zaak.

Uitzonderingen en de rol van verzekeringen

Er zijn specifieke uitzonderingen die een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld bepalingen in de arbeidsovereenkomst of in de CAO. Bepaalde verzekeringen, zoals een bedrijfsschadeverzekering, kunnen ook helpen om de kosten van loondoorbetaling te dekken.

Juridisch advies en recente wetgeving

Het is cruciaal om juridisch advies in te winnen in deze situaties. Hoewel deze blog bedoeld is om algemene informatie en inzichten te geven, is het geen vervanging voor specifiek juridisch advies. Iedere lezer heeft een unieke situatie, en de wet kan veranderen. Aan de inhoud van deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Voor specifiek juridisch advies is het belangrijk om contact op te nemen met een juridisch adviseur die uw situatie kan beoordelen.

Slotgedachten: bedrijfsschadeverzekering

Het ondernemersrisico is een onvermijdelijk onderdeel van het runnen van een bedrijf. De mogelijkheid van onvoorziene gebeurtenissen, zoals brand, en de impact die ze kunnen hebben op uw bedrijf en werknemers, is iets dat elke werkgever serieus moet nemen. Werkgevers moeten zich bewust zijn van hun verplichtingen.

Daarom het advies om altijd een goede bedrijfsschade verzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je de termijn van deze verzekering heel ruim neemt, en pas elk jaar het vezekerd belang aan de te verwachten toekomstige situatie. Lees hier meer over bedrijfsschadeverzekeringen.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×