Wat is het verschil tussen exploitatieverzekering en bedrijfsschadeverzekering?

Een exploitatiekostenverzekering wordt afgesloten bij organisaties waar je moeilijk bedrijfsresultaten kunt aangeven in termen van omzet, productie of winst. Commerciële bedrijven met een winstoogmerk sluiten doorgaans een bedrijfsschadeverzekering af.

Een exploitatiekostenverzekering wordt afgesloten bij organisaties waar je moeilijk bedrijfsresultaten kunt aangeven in termen van omzet, productie of winst. Deze verzekering is geschikt voor instellingen zonder winstoogmerk die een exploitatierekening opmaken. Denk bijvoorbeeld aan stichtingen, verenigingen, verzorgingshuizen of scholen.

Commerciële bedrijven hebben wel een winstoogmerk. Voor hen is een bedrijfsschadeverzekering geschikt.

Verschil in doel

Zowel non-profit instellingen als commerciële bedrijven hebben een groot belang bij het ongestoord doorlopen van hun bedrijvigheid na een calamiteit. Maar het doel van beiden is anders. Daar waar commerciële bedrijven hun brutowinst willen behouden, willen instellingen juist hun activiteiten laten doorlopen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld zorg, hulp, sport of onderwijs.

De exploitatiekostenverzekering dekt de kosten die nodig zijn om de verzekerde instelling na een schade zo snel mogelijk weer operationeel te maken en houden. Het verzekert alle (extra) exploitatiekosten en eventueel het exploitatieoverschot.

Wat zijn exploitatiekosten?

Exploitatiekosten zijn kosten die nodig zijn om de instelling te laten draaien zoals:

  • personeelskosten
  • huur en leasekosten
  • energiekosten
  • administratiekosten
  • voedingskosten
  • gas, water, licht
  • etc.

Wat is exploitatieoverschot?

Het exploitatieoverschot van een non-profitorganisatie is te vergelijken met winst van een bedrijf. Vaak dient dat overschot als een reserve voor eventuele mindere tijden of om een keer iets extra’s te organiseren. Deze reserve wil je niet graag aanspreken voor schade en is daarom ook verzekerbaar.

Heb je een nadelig exploitatieoverschot? Dan wordt dit niet verwerkt in de vaststelling van de schadehoogte. Bij een bedrijfsschadeverzekering wordt een eventueel verlies wel verwerkt in de schadebepaling.

Extra kosten

Een bedrijfsschadeverzekering dekt extra kosten voor het beperken van de bedrijfsschade. De exploitatiekostenverzekering dekt ook de extra kosten die worden gemaakt om de exploitatie van de instelling na een schade zo veel en zo goed mogelijk te laten doorgaan. Voorbeeld daarvan zijn bepaalde hogere kosten voor extra personeel of huur van noodunits.

Bij een bedrijfsschadeverzekering is het van belang dat deze extra kosten de bedrijfsschade verkleinen. De kosten moeten dus tegen de baten opwegen. Maar bij een exploitatieverzekering is dat niet het geval. Uit dat laatste komt het doel en het verschil van de exploitatiekostenverzekering het helderste naar voren.

Premie

De premie van een exploitatieverzekering wordt meestal op dezelfde manier bepaald als voor de bedrijfsschadeverzekering, met één verschil: bij een exploitatiekostenverzekering wordt het totaal van de exploitatiekosten als verzekerd bedrag genomen. Hierin zitten dan ook de variabele kosten die bij schade wegvallen. Om ervoor te zorgen dat er onterecht over de variabele kosten premie wordt betaald is de premie vaak lager dan bij een gewone bedrijfsschadeverzekering.

Wat is het verschil tussen exploitatiekostenverzekering en bedrijfsschadeverzekering?

De twee verzekeringen zijn om verschillende doelen te verzekeren. Grofweg kun je zeggen dat de exploitatiekosten­verzekering een verhoging van de exploitatiekosten en/of schade door een vermindering van inkomsten vergoedt. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de brutowinstderving.

Tips na schade

Heb je materiële schade en daardoor ook minder inkomsten met jouw instelling of bedrijf? Schroom dan niet en bel gerust voor vrijblijvend advies, tips en trucs van onze contra-experts. Op beide polissen heb je gewoon het recht om vanaf het eerste moment een eigen expert in te schakelen. Eentje die voor jouw belangen opkomt en zorgt dat jij je druk kunt maken over jouw patiënten, leden, cliënten, klanten, etc.

PS. Ben jij lang genoeg verzekerd voor bedrijfsschade? Lees hier verder…

 

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×