Dagwaarde of Nieuwwaarde? Ook daarom altijd een eigen contra-expert…

HILVERSUM – Bij het televisieprogramma ‘Kassa” van de VARA  werd een interessant onderwerp behandeld.

Daarin werd de schadeafhandeling van een brandschade na ontploffing gedocumenteerd. In de reportage kwam naar voren dat er misbruik werd gemaakt van de informatieachterstand van de gedupeerde.

Verzekerde werd ermee geconfronteerd dat alles op dagwaarde uitgekeerd zou gaan worden. Dit zou zijn bepaald in de polisvoorwaarden en de wet?

Verzekerde kon zich daar niet in vinden en besloot extra informatie in te winnen. Daarbij informeerde hij naar het recht op een eigen contra-expert. Maar ook daarover werd hij volledig verkeerd geïnformeerd.

Dagwaarde

Wie een inboedelverzekering heeft, vertrouwt erop dat na een ingrijpende calamiteit de schade keurig en goed wordt vergoed.

Helaas zien wij in de praktijk als contra-expert een heel ander beeld. In veel polissen staat namelijk een dagwaarde-nieuwwaarderegeling opgenomen en deze clausule wordt geregeld verkeerd toegepast en zelfs misbruikt door (experts van) verzekeringsmaatschappijen.

De dagwaarde wordt in veel polissen omschreven als de nieuwwaarde met een waardevermindering door veroudering, slijtage of bestaande gebreken. De exacte omschrijving verschilt per verzekeraar en per polis en is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Deze regeling houdt in dat als de waarde van de verzekerde zaak minder bedraagt dan 40% van de nieuwwaarde een vergoeding plaatsvindt tegen dagwaarde. Is de waarde 40% of hoger dan zal de de nieuwaarde uitgekeerd moeten worden.

Bovenop deze bepaling bestaan er vaak nog een paar extra regels. Als zaken zijn ontrokken uit het dagelijks gebruik dan wordt ook de dagwaarde uitgekeerd. Ook bij bepaalde zaken zoals bromfietsen, fietsen, antennes en zonweringen geldt meestal dagwaarde.

Bepaling waarde

De bepaling of iets meer of minder dan 40% van de nieuwwaarde heeft is erg arbitrair. Helaas worden er vaak dubieuze argumenten gebruikt om zoveel mogelijk goederen naar een dagwaarde te krijgen. Hierdoor wordt het totale schadebedrag oneigenlijk laag gehouden.

Er wordt geschermd met leeftijdgrenslijstjes, economische/fiscale afschrijvingsregels, gewoonteregels, persoonlijke meningen en/of marktplaatsprijzen. Heel vaak kloppen deze methodes niet en worden ze verkeerd gebruikt. Ook de uitleg over zaken die uit het dagelijks gebruik zijn onttrokken wordt vaak ten nadele van een verzekerde toegepast. In een discussie verschanst de expert zich dan maar al te graag achter de voorwaarden, de wet of de ‘richtlijnen’van de verzekeraar.

Hulp na schade

Om vervelende discussies te voorkomen is het verstandig om vooraf aan de schaderegeling bijstand te zoeken van een goed contra-expertisebureau. Mocht je dit niet direct hebben gedaan en het niet eens zijn met het bedrag of de argumenten van de schade-expert dan blijft u het recht houden op een eigen expert. Dit ongeacht of u wel of geen gelijk hebt of het schade bedrag wel of niet hoger wordt vastgesteld.

Helaas wordt de inschakeling van een contra-expert vaak ontmoedigd. Dit met onwaarheden en valse informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Coolen Expertise

Op onze website vind u alle informatie over uw recht op een eigen deskundige na schade. Klik hier voor een animatie van 90 seconden waarin wordt uitgelegd wat contra-expertise is. Voor meer informatie kunt u gerust vrijblijvend contact opnemen met onze experts.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×