Dakinstorting verzekerd? Sneeuwdruk en Wateraccumulatie

Is een dakinstorting verzekerd? In theorie meestal wel maar in de praktijk vaak niet door de kleine lettertjes. Schade doordat het dak of een gedeelte van het gebouw instort door sneeuw of regen komt regelmatig voor. Dit komt doordat de druk door het gewicht van het water of de sneeuw aan de buitenkant van het gebouw te groot wordt.

Uit onze ervaring blijkt dat veel gebouweigenaren denken goed verzekerd te zijn tegen de kosten die ontstaan als gevolg van een dakinstorting. Helaas is dit voor een groot deel niet het geval. Niet altijd is het opgenomen in de opstalpolis of wel maar dan onder strikte aanvullende voorwaarden.

Dakinstorting verzekerd?

De opstalpolis van een gebouw moet dekking geven voor schade door sneeuwdruk en wateraccumulatie om de schade uitbetaald te krijgen. Vraag dit na bij uw intermediair en lees de polis eens goed door.

Helaas is de gemiddelde verzekeringspolis niet uitnodigend geschreven om eens te lezen en te doorgronden. Hiervoor wordt pas de tijd genomen na een schade. Vaak te laat!

Als het wel verzekerd is staat het meestal ongeveer zo omschreven:

Schade door sneeuwdruk en wateraccumulatie is verzekerd. Hieronder wordt verstaan instorting, gedeeltelijke instorting of ontzetting van de opstal door sneeuw- of waterbelasting op daken of tegen muren.
Uitgesloten wordt schade door sneeuwdruk en wateraccumulatie die voortvloeit uit, of wordt verergerd door constructiefouten van de opstal.

Verzekeraar zoekt naar constructiefout

De conclusie van deze veel voorkomende omschrijving is dat bij constructiefouten men niet verzekerd is! Opletten dus als gebouweigenaar. In de praktijk verwacht de verzekeraar dat u zélf vaststelt of uw gebouw geen constructiefouten heeft.

Voorbeelden van fouten zijn te weinig of geen noodoverstorten, slechte afschotten of een te lichte staalconstructie. Dit is het geval als er niet gebouwd is volgens het bouwbesluit in het jaar van de (ver)bouw.

Afwijzing; dakinstorting niet verzekerd

Deze uitsluiting heeft verzekeraars opgenomen omdat gebleken is dat veel dakstortingen worden veroorzaakt door een constructiefout. Makkelijk om af te wijzen voor verzekeraars ook als u er geen weet van heeft.

Na een schade door instorting zal de expert dan ook direct een onderzoek starten naar de constructie. Er zullen tekeningen en constructieberekeningen opgevraagd worden. Vaak wordt een extern constructiebureau ingeschakeld om die gegevens te beoordelen.

Eigen contra-expert

Deze experts en bureaus werken vaak alleen voor verzekeraars bij schade. Dit kan de schijn van partijdigheid en subjectiviteit wekken. Daarom is het verstandig om bij schade door sneeuwdruk of wateraccumulatie altijd een eigen contra-expert in te schakelen.

Wij als eigen contra-expert zorgen ervoor dat er een eigen of een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd. En als blijkt dat er echt een constructiefout in het gebouw aanwezig is dan onderzoeken we ook of de oorzaak daadwerkelijk ligt bij die constructiefout.

Coolen Expertise heeft een eigen bouwkundig team met bouwkundig constructeur. Doot ons te betrekken bij de schadeafwikkeling verkrijgt u ‘equality of arms’ richting de verzekeraar en hun deskundigen.

Klik hier voor om in contact te komen met onze specialist op dit gebied. Bel gerust vrijblijvend bij schade door een dakinstorting. Hij helpt u op weg en geeft u graag meer uitleg. 

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×