Grote brand legt voormalig restaurant in as; Leegstaand gebouw verzekerd?

In een leegstaand gebouw in het Limburgse Horn woedde in de nacht van 19 januari een felle uitslaande brand. De totale schade loopt ver in de miljoen euro's. De eigenaar heeft het leegstand gebouw verzekerd.

Roetschade Snookercentrum

Door de brand kwam veel rook en roet vrij. Daardoor heeft ook het naastgelegen snookercentrum forse schade opgelopen. Na uren blussen was de brand onder controle. De rook trok richting het centrum van Horn, de brandweer heeft drie woningen en twaalf appartementen in de buurt ontruimd.

Coolen Expertise ingeschakeld

De eigenaar van het gebouw en ook het snookercentrum heeft Coolen Expertise na de brand ingeschakeld als eigen contra-expert. Een schaderegeling bij leegstand kan extra complexiteit en risico’s met zich meebrengen. Met Coolen Expertise aan je zijde beperk je dat sterk.

Leegstaand gebouw verzekerd

Het voormalige restaurant stond op het moment van de brand leeg. De eigenaar van het gebouw had dit gemeld bij zijn verzekering. Hierdoor is het gebouw normaal verzekerd tegen herbouwwaarde.

Dekking kan beperkt worden bij leegstand

Veel pandeigenaren weten vaak niet dat de dekking van een opstalverzekering in veel gevallen wordt beperkt als een gebouw voor een langere tijd leegstaat. Vorstschade, waterschade, inbraak, vandalisme en aanrijding zijn dan meestal niet meer verzekerd. Ook wordt strom en brand vaak beperkt of niet gedekt.

Hoe wordt een leegstaand gebouw verzekerd?

Als een gebouw leeg komt te staan ontstaat er een groter risico op schade. Verzekeringsmaatschappijen willen bij een risicowijziging op de hoogte gebracht worden. Door de leegstand op tijd te melden bij jouw tussenpersoon of verzekeraar kun je nare verrassingen voorkomen bij schade.

Meer schaderisico’s bij leegstand

Bij leegstand is er vaak minder toezicht en controle. Daardoor ontstaan er meer en grotere schaderisico’s. Een verzwaring van een risico moet altijd gemeld worden aan de verzekeringsmaatschappij.

Door leegstand kunnen bijvoorbeeld inbrekers en vandalen vaak ongemerkt hun gang gaan. Een ander voorbeeld is dat de leidingen van een onverwarmd gebouw kunnen springen in een vorstperiode als de cv- en waterleidingen niet zijn afgesloten.

Wijziging bestemming van het pand doorgeven

Langdurige leegstand betekent voor de meeste verzekeraars vanaf 2 maanden. Een wijziging van een bestemming van een bedrijfspand, verhuur of leegstand dient u altijd te melden. Helaas gebeurt dit nog veel te weinig.

Contra-expertise leegstaand gebouw

Na brandschade in een leegstaand pand zal de verzekeraar vaak een technisch en tactisch onderzoek uitvoeren. Ze kijken dan goed of de leegstand bekend was en of aan alle voorwaarden in de polis is voldaan. Het is verstandig om je dan te laten bijstaan door een eigen contra-expert. Coolen Expertise heeft ruime ervaring met de schaderegeling bij leegstaande gebouwen.

We kijken goed of het onderzoek juist wordt uitgevoerd en eventuele negatieve beweringen vechten we aan waar nodig. We hebben ook veel kennis over jouw rechten en plichten bij de herbouw. We zullen je adviseren wat wel en niet mogelijk is. Daardoor loop je geen risico op een veel lagere uitkering.

Tips om schade aan leegstaande panden te verkleinen

  • Controleer regelmatig het gebouw
  • Laat het gebouw er bewoond of in gebruik uitzien.
  • Haal post regelmatig weg
  • Sluit alle ramen en deuren goed af
  • Wees extra alert tijdens vorstperiodes
  • Sluit en tap waterleidingen af
  • Inbraakalarmsystemen inschakelen en actief houden

 

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

ing. J. (Johan) van Griensven

06 20 00 63 60

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×