Taxatiebureau mag nooit de contra-expert worden

Uiteraard verzekert u als weldenkend ondernemer, uw bedrijf tegen brandschade. Hierbij is uw brandverzekering als regel gebaseerd op nieuwwaarde. Ogenschijnlijk bent u met een dergelijke verzekering “uit de brand”, Maar elke nieuwwaardepolis omvat ook een dag­waardeclausule en uitkering op basis van nieuwwaarde is dus nooit gewaarborgd.

Daarnaast bestaat het risico van een onderverzekering. Hierdoor wordt niet het gehele schadebedrag uitgekeerd maar een bedrag naar evenredigheid van de verzekerde som. Een reëel gevaar, als u zich bedenkt dat ongeveer 80% van de bedrijven is onderverzekerd.

Voortaxatie

Om deze risico’s uit te sluiten kan het verstandig zijn om e.e.a. te verzekeren op basis van een voortaxatie. Artikel 7:960 BW opent de mogelijkheid om op vooraf te bepalen vaste waarden te verzekeren. De te verzekeren belangen dienen dan te worden getaxeerd. Bij verloren gaan van het betreffende object is het getaxeerde bedrag bindend.

Eigen expert

Als u nu helemaal zeker wil zijn dat u krijgt waar u recht op heeft, wordt in bijna alle polisvoorwaarden van brandverzekeringen aan verzekerde het recht geboden om een contra-expert in te scha-kelen. Het is voor verzekerde dé mogelijkheid om zich te laten bijstaan, ondersteunen en advise-ren bij schade.

Vaak wordt geadviseerd om het bedrijf dat het taxatierapport heeft uitgevoerd in te schakelen als uw eigen contra-expert. Men stelt dat het taxatiebureau het schadelijdende bedrijf en de mensen kent en omgekeerd.

Eveneens hebben zij het taxatierapport opgesteld en zouden precies weten wat er aan ten grond-slag ligt en hoe de gehele rapportage, inclusief waarderingen, tot stand is gekomen.

Zo logisch als dit klinkt zo risicovol is het voor uw belangen en uitkering na een schade. Immers de slager is zijn eigen vlees aan het keuren…

Schattingen

Taxeren is een kwestie van inschatten. Taxeren betekent immers ‘het op waarde schatten’ en in elke inschatting zit een marge en kunnen fouten gemaakt worden.

Daarnaast moet bij het opstellen van een taxatierapport gebruik gemaakt worden van bepaalde waardebegrippen. Of de juiste waardebegrippen en waardering zijn gebruikt blijkt bijna altijd pas na schade en dus te laat voor verzekerden.

Taxaties worden steeds vaker tegen (te) lage tarieven uitgevoerd. Daardoor kan minder tijd wor-den besteed en zijn taxatierapporten vaak niet goed gespecificeerd. Staat alles er in? Zijn er bedra-gen per afzonderlijke getaxeerde post of totaalbedragen?

Fouten?

Een taxatiebureau, dat ook de contra-expertise uitvoert, heeft alleen al de schijn tegen dat het taxatiefouten zou kunnen verdoezelen. Indien er omissies of verkeerde inschattingen gemaakt zijn in taxatierapporten zal men dit bij schade, ter voorkoming van problemen voor zichzelf misschien niet aan de kaak stellen met alle nadelige gevolgen voor verzekerden.

Ander vak

Daarnaast is de discipline taxeren een compleet andere discipline dan schaderegeling. Het uitvoeren van een contra-expertise vergt andere vaardigheden en deskundigheid dan het opstellen van een taxatierapport.

Kortom het is verstandig om een ander bedrijf in te schakelen voor het uitvoeren van de contraexpertise dan het bureau dat heeft getaxeerd. Steeds meer marktpartijen, waaronder verzekeraars en assurantietussenpersonen, adviseren om een onafhankelijk contra-exper­tisebureau in te schakelen, dat objectief en onafhankelijk het taxatierapport kan beoordelen.

U weet dan zeker dat het optimale resultaat uit de polisvoorwaarden wordt gerealiseerd en het taxatierapport ook echt zijn waarde heeft dat het zou moeten hebben. Coolen Expertise B.V. heeft hierom bewust geen taxatieafdeling. Voor meer informatie zie www.coolen-expertise.nl.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×