Hagelschade aan je zonnepanelen, is de schade gedekt?

Hagel komt zowel in de zomer als in de winter voor. In de winter zien we vaak korrelhagel of ‘zachte hagel’: witte, ondoorzichtige korreltjes van enkele millimeters groot, die relatief veel lucht bevatten. In de zomer gaat het, meestal bij warm weer in combinatie met onweer, om ‘harde hagel’: harde, massieve en enigszins doorzichtige ijsklompen. Deze hagelstenen zijn vaak kleiner dan 1 centimeter in doorsnede, maar kunnen bij bijzonder zware buien meer dan 5 centimeter groot zijn. Deze grote hagelstenen kunnen, zeker in combinatie met de snelheid waarmee ze vallen grote schade veroorzaken. Aan zonnepanelen bijvoorbeeld. Wordt hagelschade eigenlijk vergoed? Dat lees je in dit artikel.

Kan hagel zonnepanelen beschadigen?

Tijdens hun levensduur krijgen zonnepanelen heel wat te verduren. Heftige zonneschijn uiteraard, maar ook wind, water, vorst, sneeuw en – af en toe – een flinke hagelbui. Uiteraard doen fabrikanten er alles aan om hun zonnepanelen tegen deze elementen te beschermen. Zo moeten zonnepanelen tegenwoordig aan een Europese standaard voldoen: de IEC61215. Ook ondergaan ze verschillende tests, waaronder een hageltest. Bij deze test wordt met een snelheid van 83 kilometer per uur een hagelsteen met een diameter van 2,5 centimeter op het zonnepaneel afgeschoten.

Maar ook als jouw zonnepanelen aan de IEC61215-standaard voldoen, kunnen zij toch door een flinke hagelbui beschadigd raken. Hoe kan dat?

  • Door een extreem harde hagelbui. Natuurkundigen hebben berekend dat een hagelsteen met een diameter van 2 centimeter met een gemiddelde snelheid van 69 kilometer per uur naar beneden valt. Bij een diameter van 4 centimeter is dit rond de 98 kilometer per uur. En een hagelsteen van 6 centimeter valt al gauw met een snelheid van 120 kilometer per uur naar beneden.
  • Maar ook als je zonnepanelen al wat ouder zijn kan er schade optreden door een hagelbui. Je panelen zijn dan door langdurige blootstelling aan de elementen kwetsbaar geworden.
  • Tot slot kan ook de hellingshoek waaronder jouw zonnepanelen zijn gemonteerd van invloed zijn. Bij zonnepanelen op een plat of licht hellend dak loop je meer risico op schade, omdat de hagel dan vrijwel loodrecht op het paneel valt.

Hoe weet je of je schade hebt aan je zonnepanelen?

Ook als het glas van jouw zonnepanelen niet gebroken of versplinterd is, kan er na een flinke hagelbui toch schade aan je zonnepanelen zijn ontstaan. Want als een flinke hagelsteen met hoge snelheid een zonnepaneel raakt, kan de klap via het glas worden doorgegeven aan de kwetsbare zonnecellen. Hierdoor kunnen er haarscheurtjes (microcracks) in deze cellen ontstaan, waardoor de levensduur en opbrengst van de panelen significant kan afnemen. Aan de buitenkant zijn deze microcracks vaak niet te zien.

Nu zijn er verschillende soorten zonnepanelen: glas-glaszonnepanelen (een laag zonnecellen tussen twee lagen glas) en glas-foliezonnepanelen (een laag glas, een laag zonnecellen en een kunststoffolie). Glas-foliezonnepanelen komen het vaakst voor, maar zijn ook kwetsbaarder voor hagelstenen dan glas-glaszonnepanelen. Bij glas-glaspanelen is de kans op microcracks veel kleiner.

Denk jij dat er microcracks in jouw zonnepanelen zitten? Laat de panelen dan altijd controleren door een specialist. Dat kan met een elektroluminescentietest of een thermische camera.

Hagelschade aan je zonnepanelen: hoe zit het met de verzekering?

Als blijkt dat je zonnepanelen na een hagelbui zijn beschadigd, valt die schade – als je particulier bent – meestal onder de opstalverzekering. Meestal, want hagelschade aan zonnepanelen op een plat dak is niet altijd verzekerd, net als schade die is veroorzaakt door verkeerde installatie of een storing. En de kosten voor het tijdelijk inkopen van andere stroom worden vaak ook niet vergoed. Het is dus goed om dit na te gaan in je polis of even na te vragen. Daarnaast is het goed om te weten dat alleen die schade voor vergoeding in aanmerking komt, waarvan de verzekeraar tijdig op de hoogte is gebracht. Dacht je in eerste instantie dat je geen schade had, maar blijkt (jaren) later dat de hagelbui toch schade heeft veroorzaakt? Dan is de kans groot dat je te laat bent en niets vergoed krijgt.

Bedrijfsmatig hangt het van de polis af of hagelschade aan zonnepanelen wordt vergoed. Heb je alleen een brand/stormdekking? Dan valt hagelschade hier waarschijnlijk niet onder. Uitgebreidere verzekeringen bieden meestal wel dekking voor directe schade door hagel. Neem hiervoor de kleine lettertjes goed door. Of neem even direct contact met ons op, dan kijken we samen naar je polis.

Lees ook: Schaderegeling na hagelschade

Een contra-expert bij hagelschade

Heb jij na een hagelbui schade aan je zonnepanelen? Dan is het, zeker bij grote(re) schades en bij ‘onzichtbare’ schade, aan te raden om een contra-expert in te schakelen. De laatste jaren is er namelijk discussie ontstaan tussen verzekeraars en verzekerden over de vergoeding van onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen, zoals microcracks. Sommige verzekeraars zijn gestopt met het vergoeden van dit type schade, omdat het moeilijk te detecteren en te claimen zou zijn.

Een contra-expert is er, anders dan de expert van de verzekeraar, voor jou en duikt graag in jouw verzekeringspolis om te kijken wat er nu precies gedekt is. Ook kan een contra-expert namens jou met de verzekeraar onderhandelen over de vergoeding. Je kunt een contra-expert inschakelen zodra je de schade hebt ontdekt. Je hoeft dus niet te wachten tot er een discussie met je verzekeraar is ontstaan. Als je verzekerd bent voor hagelschade heb je altijd recht op een eigen contra-expert. En het mooie is, de kosten van deze expert worden door jouw verzekering vergoed.

Coolen contra-expertise: jouw eigen experts bij hagelschade

De experts van Coolen contra-expertise hebben veel ervaring met het regelen van hagelschade. Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over jouw schade. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×