Het weer in Nederland kan onstuimig zijn tijdens alle jaargetijden. elk jaar zorgen regen, storm, bliksem en hevige hagelbuien weer voor schade. Hagelbuien komen niet alleen in de winter voor, maar ook in andere jaargetijden. Zelfs in de zomer. In winterse hagelbuien zijn de ijsdeeltjes ongeveer een halve centimeter groot, maar in de zomer groeien ze tot wel 2-3 centimeter.
Naast de omvang van de hagelstenen is de snelheid waarmee de stenen vallen bepalend voor de schade. Die snelheid ligt uiteen van 50 tot soms 300 kilometer p/u.
Schade aan tuin of landbouw komt het meeste voor. Als het flink tekeer gaat ontstaat er ook schade aan gebouwen, auto’s en andere spullen die buiten staan.
Lees ook: Schaderegeling na hagelschade
Oorzaken
Veel woningen en bedrijfsgebouwen hebben glazen gevels, lichtkoepels, golfplaten en zonnepanelen. Deze materialen kunnen vaak niet goed tegen tegen hagelinslag. Gevelplaten van kunststof en ook dakplaten van kunstof of andere materialen, worden in de loop der jaren poreuzer. De kans op schade wordt daardoor groter.
De schade kan flink oplopen. zowel aan de buitenkant van gebouwen maar ook daarbinnen. Hagel en smeltwater kan binnendringen en veel waterschade veroorzaken. Als beschadigde dakplaten asbesthoudend zijn kan de schade ook flink oplopen door sameringskosten. Vaak levert hagelschade dan ook nog bedrijfsschade op door stilstand.
Verzekering en hagelschade
Door hagel kan er enorme schade ontstaan aan woningen en bedrijfsgebouwen zoals magazijnen, kassen, loodsen en schuren. Vaak is dit verzekerd en kun je de schade gewoon claimen op de brandverzekering.Hagelschade is goed te verzekeren in Nederland. De meeste particuliere polissen bieden standaard dekking voor de gevolgen van hagel. Ook Bedrijven, boeren en tuinders kunnen zich hiervoor verzekeren. Schade aan bijvoorbeeld loodsen, magazijnen, stallen of kassen wordt veelal gedekt door de gewone opstalverzekeringen.
Maar pas op! niet altijd!
Echter indien er gekozen is voor alleen brand/stormdekking dan valt hagelschade hier niet onder. Uitgebreidere verzekering bieden meestal wel dekking voor directe schade door hagel. Neem hiervoor de kleine lettertjes goed door of laat het uw financieel adviseur controleren.
Voor gewassen die op open land staan, fruitbomen en kassen zijn aparte verzekeringspolissen. Ook kunnen ondernemers aparte dekkingen kiezen voor schade aan machines, en producten en bedrijfsschade.
Brede weersverzekering
Naast een ‘gewone’ gewassenverzekering, die meestal alleen schade dekt die ontstaan is door hagel, bestaat een brede weersverzekering. Die dekt ook weerrisico’s als storm, regen, sneeuw, brand door bliksem en droogte. Relatief weinig agrariërs hebben deze verzekering afgesloten. De overheid probeert deze verzekering aantrekkelijker te maken door een deel van de premie voor haar rekening te nemen. Tot 65 procent van de premie kan uit het jaarlijkse subsidiebedrag van 9 miljoen euro worden bijgedragen door de overheid.
Eigen contra-expert
Bij een grote(re) schade adviseren we u om direct een eigen expert in te schakelen. In bijna alle verzekeringspolissen staat dat u recht heeft op hulp van een eigen expert: de contra-expert. Hiermee kunt u problemen in de schaderegeling voorkomen en krijgt u vanaf het eerste moment de juiste adviezen en bijstand.
De contra-expert behartigt uw belangen direct na de schade en blijft u bijstaan totdat er overeenstemming is met uw verzekeringsmaatschappij over de hoogte van de schade. Deze deskundige assistentie is belangrijk in zowel de eerste fase na de schade (opruiming, beredding, continuïteit) als op lange termijn (bewijslast, onderhandelingen, herinvestering, herbouw).
Lees ook: Schaderegeling na hagelschade