Informatieplicht aan Verzekerden

Verzekerde heeft het recht om zich vanaf het eerste moment na schade te laten bijstaan door een eigen deskundige/contra-expert in de schaderegeling. Dit is in zo goed als alle schadepolissen opgenomen. Voor alle duidelijkheid dient te worden opgemerkt dat dit belangrijke consumentenrecht niet uit gratie van de verzekeraar bestaat maar dat dit recht sowieso wettelijk is vastgelegd.

Het is onjuist om contra-expertise te bestempelen als ‘second opinion’, zoals het Verbond van Verzekeraars dat recentelijk heeft gedaan in haar recente ‘position paper’ over schaderegeling. 

Een verzekerde krijgt in het schaderegelingsproces te maken met veel partijen. Geen van die partijen is volledig onafhankelijk te noemen. Misschien een enkeling objectief. Desalniettemin hebben veel van die partijen een eigen mening over het begrip contra-expertise.

Een gedupeerde van een forse schade wordt vaak subjectief geïnformeerd met die eigen mening. Wat is contra-expertise? Is het in dit geval nodig? Op welk moment schakelt u een contra-expert in? Helaas blijken veel stakeholders bij een schade de eerste vraag niet eens goed te kunnen beantwoorden. Laat staan de daarop volgende vragen. Daarnaast is gebleken dat veel partijen zich tot onafhankelijk durven te benoemen of nog gevaarlijker moeten benoemen. Denk bijvoorbeeld aan het intermediair, salvage-coördinatoren, schade-experts, etc. Natuurlijk mogen ze geen subjectief advies geven en doen ze dat conform de gedragscodes niet. Maar het verhaal van verzekerden doet onze persoonlijke mening anders zijn.

De afgelopen vijf jaar heeft iedereen in de expertisemarkt de uitlatingen gehoord over de zin en onzin van contra-expertise. Dikwijls prevaleert het eigen of het zakelijke belang boven dat van gedupeerde of het collectief. Helaas is gebleken dat er geen heldere handleiding voor de markt en gedupeerden was met een goede uitleg wat een contra-expert is en wat zijn taak is.

Als Coolen Expertise hebben wij de afgelopen vijf jaar gepleit om als branche collectief te komen met voorlichtingsmateriaal hieromtrent. Jammer genoeg is dit nooit gelukt en zijn wij een roepende in de woestijn gebleken. In onze optiek laat een aantal partijen in de markt liever het eigen belang prevaleren en zijn waarschijnlijk de kosten een te groot obstakel. Vandaar dat wij nu zelf in eigen beheer een dergelijke, objectieve  informatieve voorlichtingsbrochure hebben gemaakt.

Nu is het voor verzekerde mogelijk zelf een weloverwogen keuze te maken om wel of geen contra-expert in te schakelen. De gedupeerde weet dan vooraf welk werk hem uit handen wordt genomen en wat er van de contra-expert kan worden verwacht. 

Laten wij trachten in de toekomst collectief het fenomeen contra-expertise op een  positieve, objectieve, eenduidige en eerlijke manier uit te dragen. Door ons initiatief blijkt nu dat er ineens elders initiatieven worden genomen tot het collectief profileren. Mocht dat eindelijk echt zo zijn, dan is onze missie alsnog geslaagd te noemen.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×