Radar – Wat u moet weten over contra-expertise

Op maandag 5 oktober 2015 heeft het programma RADAR een aflevering over contra-expertise gemaakt. In dat programma wordt aandacht besteed aan uw rechten als verzekerde op een eigen contra-expert na schade aan uw woning of bedrijf.

Naar aanleiding van deze uitzending hebben we veel vragen gekregen. Hierbij een paar antwoorden:

Wat is een contra-expert?

Een contra- expert is een eigen deskundige die u zelf kunt inschakelen wanneer u te maken hebt met schade als het gevolg van brand, water, inbraak of soortgelijke gebeurtenissen.

Het schadebedrag wordt vaak vastgesteld door een expert van uw verzekeringsmaatschappij. Deze persoon is zeer ervaren met het schaderegelingsproces en kent de polissen beter dan u. Daardoor heeft u als verzekerde een grote achterstand. U weet niet precies waar u recht op hebt en kunt de expert dus moeilijk controleren of zijn oordeel aanvechten.

Contra-expertise is een recht

In de wet en in alle polisvoorwaarden van brandverzekeringen wordt aan verzekerde het recht geboden om een eigen expert in te schakelen. Dit is geen motie van wantrouwen richting de verzekeringsmaatschappij, maar gewoon ieders recht als consument.

Het gaat over grote (financiële) belangen. In geval van schade moet hij dan ook krijgen waar hij recht op heeft. Binnen een acceptabele tijd, zodat zijn financiële situatie en bedrijfsvoering niet in het gedrang komen.

 Equality of arms

Doordat de expert van de verzekeraar en de contra-expert op hetzelfde ‘niveau’ praten en over dezelfde kennis beschikken, krijg je gelijkheid. Elke stap in het schaderegelingsproces wordt gezamenlijk genomen. Stap voor stap. Zodat één compleet en eerlijk oordeel ontstaat. ‘equality of arms’, zoals de Nationale Ombudsman dat zo mooi zegt.

Intermediair

Een verzekerde gaat naar zijn intermediair voor een goed advies. Dat advies moet zich bewijzen bij schade. Dat is de reden waarom het intermediair steeds vaker na een grote(re) schade ons aanbeveelt.

Als contra-expert zorgen we dat de geadviseerde polissen hun werk doen en worden uitgelegd ten gunste van de verzekerde. Zijn cliënt krijgt waar hij recht op heeft. Naast het vele werk dat we het intermediair uit handen nemen, straalt onze toegevoegde waarde sterk op hun af.

De verzekeringsadviseur is geen deskundige op het gebied van schadevaststelling, maar wel deskundig in het begeleiden van de klant bij het indienen van zijn schadeclaim. Doet hij dat niet (niet goed, niet volledig) dan is de kans groot dat hij daarmee zijn zorgplicht schendt. Het intermediair ziet ons daarom steeds vaker als partner.

Het kan voorkomen dat uw intermediair toch erg terughoudend is. U moet uzelf dan goed afvragen of dat daadwerkelijk in uw belang en zelf kiezen.

Particulier of zakelijk?

Voor zowel particuliere- zakelijke verzekerden hebben het recht op een eigen contra-expert. Belangrijk is om te kiezen voor een bureau met de juiste kennis en mensen in huis. Elke schade is voor ons uniek en elke schaderegeling vereist specifieke kennis. Daarom heeft Coolen Expertise een groot team van professionals met specifieke kennis en ervaring. Coolen Expertise zorgt dat u wordt bijgestaan door onze experts met de beste achtergrond voor uw schade.

Gaat niet zomaar in zee met de eerste de beste. Zeker niet als het geen volwaardig kantoor betreft met mensen op gebied van inhoud, bouwkunde en eventueel zakelijke en/of agrarische kennis.

grote of kleine schade?

Vanaf welk bedrag het raadzaam is een contra-expert in te schakelen, is moeilijk te zeggen. Bij kleine en voor gedupeerde overzichtelijke schades is een contra-expert niet nodig. Wanneer de (financiele) impact van een schade flink is of als de schade niet overzichtelijk is en er teveel onduidijkheden zijn, niet twijfelen en direct bellen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een tijdelijk onbewoonbaar huis of of als de klandizie in gevaar komt.

Daarnaast kan men het gewoon prettig vinden om een begeleiding, advies en vooral zekerheid te krijgen bij een schaderegeling. Ook als het belang minder groot is.

Bij de keuze voor welke contra-expert, is het belangrijk dat je niet de eerste die zich meld neemt of waar een ‘goed’ onderbuikgevoel over bestaat. Kies voor een professioneel bureau met een volwaardig team experts, op alle vakgebieden: inhoud, bouwkundig, asbest, bedrijfseconomisch, etcetera. Maar ook met kennis op het gebied van onderzoek en juridische aspecten. Dat in eigen huis!”

Kort of lang geleden?

Een contra- expertise heeft de meeste toegevoegde waarde voor u als verzekerde op het moment dat de contra-expert vanaf het eerste ogenblik wordt ingeschakeld en u kan bijstaan.

Tijdens de gehele schaderegeling moeten beslissingen worden genomen. Maar vooral in het begin worden zeer veel en belangrijke keuzes gemaakt, die op een later moment niet of lastig omgekeerd kunnen worden.Dan is het heel belangrijk om te weten wat alle alternatieven zijn. Wat de voor- en nadelen zijn en wat de eventuele gevolgen zijn voor de verdere procedure en de uiteindelijke schade-uitkering.

Betreft het een bedrijfsmatige schade, dan bestaat er een grote kans dat er sprake is van financiële gevolgschade. Zeker dan is snelheid geboden om dit zoveel mogelijk te beperken en samen met een specialist een plan de campagne op te stellen. Wij stellen een professioneel team voor u samen dat alle noodzakelijke kennis beschikbaar heeft en erop gericht is zo snel mogelijk te schakelen en geen tijde te verliezen. Uw bedrijf moet tenslotte weer zo snel mogelijk actief zijn en uw omzet moet zoveel mogelijk worden gehandhaafd.

Waarom Coolen Expertise?

Coolen Expertise vind dat iedere verzekerde in geval van schade vergoed moet krijgen, waar hij of zij recht op heeft volgens de polisvoorwaarden en normaal zakelijk fatsoen. Omdat dit niet altijd een vanzelfsprekendheid is gebleken, hebben wij ons gespecialiseerd in contra-expertise. Onze ervaren contra- experts of eigen deskundigen, staan aan uw kant en zorgen dat u in geval van schade vergoed krijgt waar u recht op heeft. Want wij, als uw eigen deskundigen, kunnen dat wel.

Coolen Expertise zal zich als uw eigen contra- expert voor u met al haar deskundigheid en ervaring inzetten en puur en alleen uw belangen behartigen.

Wat kost een contra-expert?

Een contra-expert is niet gratis! De kosten van een contra-expert zijn meeverzekerd maar bijna altijd gemaximeerd in de polisvoorwaarden. Ondanks deze maximering wordt contra-expertise vaak kosteloos aangeboden. Deze partijen nemen genoegen met het minimale bedrag tot de maximering. Dit lijkt aantrekkelijk maar is erg gevaarlijk voor de kwaliteit van de schaderegeling. Lees voor meer informatie de column: If you pay peantus, you get monkeys.

Door contra-expertise gratis aan te bieden, worden zeker flinke grenzen gesteld aan de tijd die besteed kan worden aan uw schaderegeling. Dit is niet in uw belang en dat vinden wij onjuist.

Wij streven naar een optimale schaderegeling voor u en besteden wel de volledige aandacht en benodigde tijd aan uw schade. Dit zou kunnen betekenen dat er mogelijk (resterende) kosten boven de maximering ontstaan. Wij spreken met u af dat u die kosten alleen betaalt als u vindt dat wij een toegevoegde waarde hebben gehad.  Kortom niet tevreden, niet betalen. Dit motiveert ons om goed werk te leveren en u komt niet voor onaangename verassingen te staan en bent wel verzekerd van een contra-expertisebureau dat streeft naar kwaliteit en een tevreden klant. inmiddels hebben we meer dan 3500 positieve referenten

Afwijzing van schade

Schades worden steeds complexer en groter. Daardoor komen er ook andere zaken kijken zoals toedrachtsonderzoek. Vaak luisteren schadebehandelaren naar de door hen ingeschakelde onderzoeksbureaus. Hun rapporten kunnen “gekleurd” zijn en dan lijkt het erop dat men onderzoekt in een richting van uitsluitingen en afwijzing van schades.

Ook al lijkt, op het eerste oog, er geen enkel vuiltje aan de lucht, dan toch kan het uitlopen op een juridische wedloop met verzekeraars. Als een verzekeraar de hakken in het zand zet, moeilijk doet over de dekking en het nalaat om voorschotten op de schade-uitkering uit te keren, dan kom je als bedrijf verder in de problemen. Dat laatste kan de continuïteit in het geding brengen en zorgen dat je als verzekerde wordt uitgerookt.

Daarom stopt ons werk niet met alleen bij de schaderegeling zelf. De uitkering is zeker zo belangrijk en verdient de allereerste aandacht. Daarvoor hebben we een apart bureau opgericht namelijk Coolen Consultancy.

 

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×