Stormschade bij de VvE, wat nu?

Wat is stormschade?

Officieel spreken we pas van storm bij windkracht 9 of hoger. Maar gelukkig vergoedt de verzekeraar schade die is ontstaan vanaf windkracht 7.

Of jouw schade ook daadwerkelijk stormschade is wordt beoordeeld door de (expert van de) verzekeringsmaatschappij. Als uitgangspunt worden de bevindingen en windmetingen van het KNMI aangehouden.

We geven hulp bij de kleine lettertjes

Voor dat je verder leest willen we je graag laten weten dat je ons gerust kunt mailen of bellen met vragen. Helaas is het als leek niet altijd duidelijk hoe je de kleine lettertjes moet lezen en hoe je dit moet interpreteren. Laat je daarom niet direct afschepen met een ‘Nee’.

Daarnaast moet je krijgen waar je recht op hebt. Maar waar mag je allemaal om vragen? Neem gerust contact op dan kijken we samen vrijblijvend naar de polissen.

Voorkomen is beter dan genezen

Verschillende soorten stormschade

Je kunt stormschade direct of indirect oplopen. Allereerst is er de mogelijkheid dat schade ontstaat aan (de gemeenschappelijke delen van) het appartementencomplex zelf. Dit bijvoorbeeld door een omvallende boom of rechtstreeks door de wind.

Maar er kan ook schade ontstaan door het eigen gebouw zelf. Bijvoorbeeld losvliegende dakpannen of gevelbeplating kan schade veroorzaken aan ander gebouwen, auto’s, goederen of nog erger mensen.

Verschillende verzekeringen

Voor elke vorm van schade moet een andere verzekering aangesproken worden. Zo zal de schade in het eerste voorbeeld geclaimd moeten worden op de opstalverzekering van de VvE.

In het andere geval moet de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE worden aangesproken. In veel gevallen zal de autoverzekeraar of de zorgverzekeraar van degene die schade lijdt, de kwestie rechtstreeks afhandelen met de aansprakelijkheidsverzekeraar van jouw VvE.

Als de VvE geen of geen goede verzekering heeft afgesloten dan zullen de eigenaren samen de schade moeten vergoeden uit eigen zak.

Eigenaarsbelang en inboedel

Ook kan er schade binnen in appartementen ontstaan. In dat geval moet je eerst uitzoeken op welke polis deze schade verzekerd is.

Eigen spullen kun je verzekeren op een eigen inboedelpolis. Maar waar claim je de schade aan bijvoorbeeld een vloer, keuken of badkamer? In principe valt dit onder de ostalpolis van de VvE.

Helaas komt het regelmatig voor dat een VvE niet alles heeft verzekerd op de opstalpolis. Bij het afsluiten van deze polsi wordt meestal uitgegaan van gemiddelde waarden van de badkamers, keukens en vloeren. Heb je dan een luxere inrichting dan kan het zijn dat dit niet verzekerd is.

Controleer reglement

Sterker nog soms komt het voor dat de eigen bouwkundige zaken van een gebruiker helemaal niet zijn meeverzekerd op de polis van de VvE.  Dit kan meestal aanvullend op je inboedelverzekering onder de naam “eigenaarsbelang”.

Wat voor rekening komt voor de VvE en/of de bewoner staat omschreven in de reglementen en statuten. Controleer altijd goed bij een VvE wat voor eigen rekening verzekerd moet worden!

Appartementsclausule voor uw eigen zekerheid

Aan een opstalverzekering zitten een aantal voorwaarden verbonden. Zo wordt schade door eigen schuld vaak niet uitgekeerd. En omdat mensen in een appartementencomplex de opstalverzekering delen, zou een verzekeraar technisch gezien geen schade hoeven uit te keren als één de eigenaren bijvoorbeeld brand sticht in zijn/haar appartement.

Een appartementsclausule is een vorm van bescherming voor de eigenaren die zich wel aan de regels houden. Met deze clausule moet de verzekeraar toch schade aan u vergoeden, ook wanneer de buurman dit heeft veroorzaakt. Zo wordt u niet de dupe van het gedrag van anderen.

Herstel van de schade aan het appartementencomplex

De vergadering van eigenaars die beslist over het herstel en de manier van herstellen. Dit niet alleen van de gemeenschappelijke gedeelten, maar in principe ook over het herstel van de privégedeelten.

Herstel aan de privégedeelten geschiedt uiteraard in overleg met de getroffen appartementseigenaar. Dit is op zich bijzonder want normaal gesproken beslist een appartementseigenaar zelf over zaken van het privégedeelte.

De wet maakt hierover een uitzondering als het gaat om schade-uitkeringen voor schade aan het gebouw.

Eigen risico

Voor stormschade is meestal een eigen risico van toepassing. Op de polis staat vermeld of dit een bedrag is of en percentage van de schade.

Preventie en schadebeperking

Natuurlijk heb je als VVE liever helemaal geen schade. Het is daarom verstandig om goed na te denken over preventieve maatregelen en dat ook met alle leden te communiceren. En als het dan toch mis is, kun je vaak direct schadebeperkende maatregelen (laten) nemen. Klik hier voor meer informatie over preventie en schadebeperking voor VVE’s.

Recht op hulp van een eigen contra-expert van Coolen Expertise na stormschade

Net als bij brandschade of waterschade heb je bij stormschade ook altijd recht op de bijstand van een eigen contra-expert. De verzekeringsmaatschappij schakelt een eigen schade-expert in. Jij mag dat ook. De eigen contra-expert van Coolen Expertise komt op voor jouw belangen en zorgt dat de schade goed, eerlijk en snel geregeld wordt.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×