Voorkom brand door elektrische installaties en apparatuur

Veel van de branden bij woningen en MKB-bedrijven onstaan door sluiting en andere problemen met elektra. Door sluiting of overbelasting in elektrische installaties ontstaat veel warmte. Die warmte kan een brand veroorzaken. Zowel partivulieren als bedrijven gebruiken steeds meer apparatuur en installaties die op de elektrische installatie wordt aangesloten. Dat zorgt voor een grotere kans op brand. Zelf kunt u binnen uw bedrijf of woning veel doen om de kans op brand door electra te verkleinen.

Aarding

Ieder gebouw in Nederland moet een aardleiding hebben. Op het moment dat er een storing of defect optreedt in een apparaat, wordt de elektriciteit door het stopcontact afgevoerd via de aardleiding. Daardoor zal de zekering en/of de aardlekschakelaar in de meterkast (door-)slaan waardoor de spanning wegvalt.

 • Gebruik het best apparaten met een geaarde stekker. Als apparatuur metalen delen bevat die aangeraakt kunnen worden dan moeten die zeker geaard zijn. Stop de geaarde stekker dan wel in een geaarde contactdoos.
 • Mocht de aarding niet in orde zijn dan kun je dat zelf niet direct merken. Het advies is om dit om de 10 jaar te laten controleren door een erkend bedrijf.
 • Het is ook aan te bevelen om de aardlekschakelaar eens per jaar te testen.
 • Indien een schakelaar in de meterkast elke keer weer opnieuw doorslaat zonder dat de reden te vinden is, neem dan spoedig contact op met een erkend elektrotechnisch installateur voor een controle.
  .

Elektrische installatie

Alleen erkende elektrotechnische installateurs mogen Elektrische installaties aanleggen en onderhouden. Het is toch verstandig om regelmatig uw installatie kritisch te bekijken. Zelf kunt u dan een vakman inschakelen als er iets niet goed lijkt.

 • Indien onderdelen van een elektrische installatie niet meer gebruikt worden, laat deze onderdelen weghalen en verwijder ook de leidingen en kabels die niet meer gebruikt worden.
 • Omgekeerd wordt een installatie ook regelmatig uitgebreid. Laat dat altijd doen door een erkend elektrotechnisch installateur
 • Gebruik de meterkast niet voor de opslag van spullen. Houdt de meterkast van buiten altijd vrij.
 • Zorg dat de elektrakasten stofdicht zijn afgesloten. Daardoor krijgen stof maar ook ongedierte (muizen!) geen kans om in de kasten te komen. Stof in combinatie met warmte kan brand veroorzaken.
  .

Aangesloten apparatuur

Ook de aangesloten apparatuur op de installatie kan voor veel problemen zorgen.

 • Gebruik geen kapotte stekker, ook niet provisorische gerepareerd.
 • Vervang kapotte en/of knipperende TL-buizen meteen. Een defecte TL-buis in een TL-armatuur raakt oververhit en kan brand veroorzaken.
 • Een wirwar van snoeren wordt ook vaak te warm. Zorg dat de snoeren netjes zijn weggewerkt.
 •  sluit apparaten zoveel mogelijk direct op het stopcontact aan en niet op verlengkabels of stekkerdozen. Lukt dat niet, gebruik dan maximaal één verlengkabel.
 • Rol een kabelhaspel altijd helemaal uit bij gebruik. Het opgerolde deel van het snoer kan anders te warm worden
  .

Controleer de polisvoorwaarden

In de meeste bedrijfspolissen zijn er aparte clausules met vereisten opgenomen. Daar wordt ook vaak een NEN-Clausule in opgenomen.

 • Controleer de polisvoorwaarden altijd goed. Weet waar je voor verzekerd bent en waarvoor niet.
 • Controleer de clausules in de polis en agendeer verplichte controles. Agendeer controlemomenten van de polis voor jezelf
 • Zorg dat je voldoet aan de voorwaarden in de NEN-Clausule of Clausule elektrische installaties. Voldoet je hier niet aan meldt het dan direct bij de tussen persoon en vraag tijdelijke dispensatie aan.
  .

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×