Wanneer krijg je nieuwwaarde? En wanneer krijg je dagwaarde?

In de verzekeringspolis staat welke waarde je uitgekeerd krijgt na schade. Veel inboedelpolissen kennen een nieuwwaarde-dagwaarde artikel. Onder bepaalde voorwaarden wordt afgeschreven op je spullen. Deze afschrijving wordt vaak door de verzekering of de schade-expert vastgesteld met behulp van een tabel met afschrijvingstermijnen.

Hoewel je zou verwachten dat de termijnen waarop verzekeraars goederen afschrijven grofweg gelijk zijn, is dat niet zo. Verzekeraars hanteren hun eigen lijsten, maar maken die zelden openbaar voor klanten. Consumenten kunnen daardoor voor honderden euro's gedupeerd worden, zonder dat ze daarvan op de hoogte hadden kunnen zijn.

Nieuwwaarde op de inboedelpolis

Onder de nieuwwaarde wordt verstaan: “het bedrag benodigd voor het verkrijgen van nieuwe zaken van dezelfde soort en kwaliteit”. Met dit bedrag kun je dus hetzelfde (soort) product nieuw kopen in de winkel.

Als bijvoorbeeld je laptop gestolen is en je krijgt nieuwwaarde dan kun je direct naar de winkel om dezelfde te kopen. Is het model niet meer te krijgen dan kun je een vergelijkbaar type kopen.

Dagwaarde bepaling

Maar je krijgt niet altijd de nieuwwaarde. In bijna alle inboedelpolissen is opgenomen dat je dagwaarde krijgt voor:
• spullen waarvan de dagwaarde minder dan 40% bedraagt van de nieuwwaarde
• spullen die niet meer gebruikt werden voor het doel waarvoor zij waren bestemd

Afschrijvingstabellen

Veel verzekeringsmaatschappijen en schade-experts gebruiken tabellen om de afschrijving te bepalen. Maar deze tabellen maken bijna nooit onderdeel uit van de polis. Sterker nog de tabellen worden vaak geheim gehouden en verschillen enorm tussen verzekeraars.

De tabellen zijn bedoeld als een houvast maar zijn zeker niet bepalend. Schermt een schade-taxateur met deze tabellen wees dan terughoudend.

Discussie

De uitkering kan fors lager uitvallen als er alleen maar van deze richtinggevende tabellen wordt uitgegaan. Het is belangrijk om niet meteen akkoord te gaan met wat de schade-expert beweert. De afschrijving wordt door heel veel dingen bepaald zoals de kwaliteit, het onderhoud, gebruikersschade, etc.

 Verschil € 1600,-

Stel je hebt een dure televisie gekocht voor € 2400,-. De televisie is 2 jaar oud. Volgens de tabel zou een televisie in 3 jaar afschrijven naar 0%. Je krijgt daarom een dagwaarde van € 800,- uitgekeerd.

Maar als je bepaalt dat diezelfde televisie in 3,5 jaar afschrijft dan is de televisie nog 43% waard en krijg je ineens wel de nieuwwaarde van € 2400,-.

50% afschrijving

Een ander punt om op te letten is de hoogte van de afschrijving die wordt voorgesteld. Stelt de expert bijvoorbeeld voor om de helft van de aanschafwaarde van een bank uit te keren omdat deze 50% is afgeschreven dan klopt er iets niet. Je krijgt de nieuwwaarde als iets minder dan 60% is afgeschreven. Bij 50% heb je dus gewoon recht op 100% nieuwwaarde.

Opletten

Het is daarom belangrijk om goed op te letten. Ga zeker niet direct akkoord met de zelf vastgestelde afschrijvingstermijnen in de tabel van de verzekering. Ook het TV-programma RADAR waarschuwt hiervoor.

Contra-expertise

Een contra-expert is een eigen deskundige die je zelf kunt inschakelen bij een schade door bijvoorbeeld brand, water, inbraak of storm.

De expert van de verzekeringsmaatschappij is ervaren met het schaderegelingsproces en kent de polissen beter dan jij. Dit zorgt voor een oneerlijke verhouding omdat je niet precies weet waar je recht op hebt. Je kunt moeilijk controleren of het klopt wat de expert beweert.

Daarom heb je altijd recht om zelf een eigen expert in te schakelen. Dat mag direct, vanaf het eerste moment na de schade. Er hoeft geen discussie te zijn over het schadebedrag. Het mag altijd en meteen.

Zijn er problemen ontstaan over de waardebepaling van uw inboedel? Beweert de schade-expert dat er bepaalde goede zaken afgeschreven zijn? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer uitleg.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

blank

mw. K.M. (Kerensa) Breddels

06 53 54 12 02

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×