Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

Als bezitter van een huis en al je spullen wil je graag zekerheid door het goed te verzekeren. Dat kan met een woonverzekering. Woonverzekeringen voor particulieren worden meestal verdeeld in 2 verzekeringen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Maar wat zijn dat nu precies en wat is het verschil. Dat leggen we graag kort uit

Wat is een inboedelverzekering?

Heel formeel wordt inboedel omschreven als: Alle roerende zaken, behorende tot de particuliere huishouding van verzekerde en zijn gezin.

Bijna alle ‘losse’ spullen in en rond het huis vallen onder de inboedel en daarom ook onder de inboedelverzekering. Je kunt hierbij denken aan kleding, meubels, de televisie, of keukenspullen.

De inboedelverzekering dekt de schade aan de eigendommen in het geval van bijvoorbeeld brand, inbraak of schade door een storm.

Wat is een opstalverzekering?

Het als zodanig omschreven onroerend goed met al wat volgens verkeersopvatting daarvan deel uitmaakt. Dit met uitzondering van funderingen; voor zover niet voor afzonderlijke sommen verzekerd, zijn in de omschrijving alle bouwsels begrepen, die naar hun aard en inrichting bestemd zijn duurzaam ter plaatse te blijven.

Onder de opstal valt het onroerend goed met alles wat volgens verkeersopvattingen daarvan deel uitmaakt.

Eenvoudig gezegd valt het huist daaronder zoals de muren en het dak maar ook alle zaken die vastzitten zoals de keuken en de tegelvloer.

Het is belangrijk om te weten dat bijgebouwen zoals een garage of een schuur ook vaak onder de opstalverzekering valt. De fundering niet altijd! Deze verzekering dekt de schade aan jouw huis door brand, inbraak, blikseminslag óf regen.

Niet altijd duidelijk

Niet altijd is het duidelijk waar zaken precies onder vallen. Voorbeeld: Als de laminaatvloer aan elkaar is geklikt dan is het inboedel. Is de vloer vast gelijmd dan is het opstal. Het Verbond van Verzekeraars heeft een lijst opgesteld om meer duidelijkheid te geven. Deze lijst is een advieslijst dus er is nog altijd ruimte voor discussie.

Hier vind je de Advies Lijst Opstal Inboedel uitgegeven door het Verbond van Verzekeraars

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×