Ai, een forse daklekkage. Hoe zit het met de verzekering?

Het zal je niet zijn ontgaan: het weer wordt steeds extremer. Lange periodes van droogte worden afgewisseld door periodes met veel buien. En die buien worden ook steeds heviger. Niet zelden zorgt dit voor een daklekkage. Niet alleen bij platte daken, ook bij pannendaken en via schoorstenen kunnen forse lekkages ontstaan. Als jouw dak lek is, is het uiteraard je eerste prioriteit om het lek te vinden en de lekkage zo snel mogelijk te laten verhelpen. Vervolgens ga je de schade inventariseren. In dit artikel lees je of die schade ook is verzekerd.

Wordt een daklekkage vergoed door de verzekering?

Als je last hebt van lekkage, is het niet altijd direct duidelijk waar het water vandaan komt. Dan moet je eerst het lek laten detecteren. Dit is altijd verzekerd via je opstalpolis.

Het herstellen van de schade die het gevolg is van een lekkend (of ingestort) dak is bij een particuliere polis meestal verzekerd, behalve als er sprake is van nalatigheid, achterstallig onderhoud of een constructiefout (zie hierna). Ook voor rieten daken gelden er vaak andere (aanvullende) voorwaarden.

Heb je een zakelijke polis? Dan hangt het erg van de polis en de verzekeraar af wat er verzekerd is. In dat geval kan je bij schade het beste direct contact met ons opnemen, dan kijken we samen naar je polis.

Opstal- of inboedelverzekering?

Bij schade door een lekkage aan je dak kan je zowel de opstal- als de inboedelverzekering aanspreken. De opstalverzekering gebruik je voor de schade aan je opstal: het dak uiteraard, maar ook muren, plafonds en gelijmde vloeren. Meestal is het herstellen van de oorzaak niet verzekerd, maar de gevolgschade wel.

Heb je door de lekkage ook schade aan je meubels, losse spullen en zwevende vloeren? Dan kan je hiervoor de inboedelverzekering aanspreken.

Wanneer wordt de schade niet vergoed?

Schade die het gevolg is van een daklekkage wordt meestal niet vergoed bij:

  • Schade door nalatigheid. Heb je het dakraam open laten staan tijdens een regenbui? Of weggewaaide dakpannen niet vervangen? Dan had je de schade kunnen voorzien en zal de verzekeraar niets vergoeden.
  • Schade door achterstallig onderhoud. Als je bijvoorbeeld de dakgoten of HWA-afvoerpijpen jarenlang niet schoonmaakt, kunnen deze verstopt raken en overstromen. De schade is dan niet gedekt.
  • Het instorten van een plat dak als gevolg van een constructiefout. Hiervan is sprake als niet is voldaan aan het bouwbesluit dat gold tijdens de bouw (voldoende afschot, goede afvoer, goede draagconstructie).

Lees ook: ‘Dakinstortingen vaak onverzekerd; contra-expertise helpt

Wat te doen bij een daklekkage?

De afhandeling van een daklekkage is vaak ingewikkelder dan je denkt. Ook als de schade in eerste instantie lijkt mee te vallen. Bij waterschade is er namelijk vaak sprake van onzichtbare schade, die pas later aan het licht komt en dan serieuze financiële gevolgen kan hebben. Zo kunnen schimmels de hele dakconstructie aantasten, waardoor je op een later moment het hele dak moet vervangen.

Ook ontstaan er bij waterschade regelmatig vervelende discussies met de verzekeraar, bijvoorbeeld over de dekking, constructiefouten of achterstallig onderhoud. En aangezien jij ten opzichte van de (expert van de) verzekeraar veel minder verstand hebt van de kleine lettertjes in jouw polis, kan het zomaar zijn dat je dan niet de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Daarom is het goed om bij een grotere daklekkage altijd eerst je verzekeraar op de hoogte te stellen, en direct daarna een contra-expert te bellen. Als je verzekerd bent, heb je daar namelijk recht op. Deze contra-expert is er, anders dan de expert van de verzekeraar, voor jou. Hij of zij inventariseert alle schade en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk van die schade wordt vergoed. Je zult zien dat de schade-uitkering daardoor hoger uitvalt.

Stelt de verzekeraar dat er sprake is van een constructiefout? Dan gaat de contra-expert namens jou de discussie aan met de (expert van) de verzekeraar.

Coolen contra-expertise: jouw eigen experts bij een lekkage aan je dak

De experts van Coolen contra-expertise hebben veel ervaring met het regelen van waterschade, daklekkages en dakinstortingen. We hebben eigen bouwkundige experts en een bouwkundig constructief ingenieur in ons team, en kunnen je dan ook het maatwerk bieden dat jij nodig hebt. Daarmee heb jij zo min mogelijk werk en gedoe, maar krijg je wel een optimaal resultaat. En wist je al onze kosten ook door jouw verzekering worden vergoed?

Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over jouw daklekkage. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×