Brand in de meterkast? Wat kun je doen?

Veel branden ontstaan in de meterkast. Door de meterkast regelmatig te controleren en zorgt voor een goede indeling kun je dat mogelijk voorkomen.

Een groepenkast is er in principe juist om brand te voorkomen. Een huis of bedrijfsgebouw is onderverdeeld in verschillende delen met eigen schakelaars in de meterkast. Dit om te voorkomen dat er teveel stroom door dezelfde draden loopt, waardoor brand kan ontstaan. Voor een gemiddelde woning zijn ongeveer acht groepen nodig. Bij bedrijfspanden verschilt dit enorm.

Toch kan het voorkomen dat een groep teveel stroom krijgt. De groep wordt dan meestal automatisch uitgeschakeld. Maar dit is helaas niet altijd het geval. De schakelaar kan verouderd, verstoft of verkeerd aangesloten zijn.

Controle tijdens wisseling van zomer- en wintertijd

Probeer daarom 2x per jaar te controleren of de groepenkast goed werkt. Een vast moment kan zijn tijdens de wisseling van zomer- en wintertijd. Je kunt de controle zelf uitvoeren. Je controleert de groepenkast door de groepsschakelaars met de testknop uit te schakelen. Daarmee test je of de schakelaar nog goed werkt. Als hij blijft hangen, werkt de groepenkast niet goed. In dat geval is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen.

Wat te doen bij brand als gevolg van een elektriciteitsstoring?

Een brand voorkomen is natuurlijk beter dan blussen. Maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Hier lees je hoe het beste kunt handelen brand in de meterkast.

 1. Blijf rustig en raak niet in paniek
 2. Breng iedereen in huis in veiligheid
 3. Sluit deuren en ramen achter je
 4. Als er rook is, blijf dan laag bij de grond
 5. Ga naar buiten
 6. Bel direct 1-1-2
 7. Waarschuw eventuele buren

Hoe blus je een brand in de meterkast?

Een kleine brand in de meterkast kan snel een grote woningbrand worden. Hopelijk ontdek je de brand op tijd. Dan kun je proberen, nadat iedereen in veiligheid gebracht is en je 1-1-2 gebeld hebt, de brand blussen.

Blus een brand in de meterkast nooit met water!! Ook is het van belang dat je echt alleen in actie komt, als je absoluut zeker van je zaak bent.

 1. Schakel de hoofdschakelaar in de meterkast uit. Hiermee kun snelle uitbreiding  van de brand en de kans op explosies voorkomen. Kun je hier niet bij of is er geen hoofdschakelaar aanwezig, probeer dan eerst de brandhaard te blussen en sluit daarna indien mogelijk de stroom af.
 2. Verwijder het storende apparaat. Een elektriciteitsbrand wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door kortsluiting. Het is daarom van belang de oorzaak van de kortsluiting snel te vinden. Vaak is dit een apparaat. Schakel dit apparaat snel uit door de stekker eruit te trekken. Gaat dat niet, blus dan eerst de brand.
 3. Blus niet met water maar met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas. Een ander groot voordeel van een CO²-blusser is dat deze geen nevenschade veroorzaakt en de schade beperkt blijft.
 4. Lukt het blussen niet of wordt de brand steeds groter, stop dan met blussen en verlaat het gebouw. Wacht op de brandweer en informeer hen goed en snel. Ook over jouw eigen handelen.
 5. Heb je zonnepanelen? Laat dit dan ook weten; bij brand kan de brandweer de zonnepanelen buiten werking stellen door de groep in de meterkast uit te schakelen.

Contra-expertise na brand in de meterkast

Een brand door kortsluiting kan grote gevolgen hebben. Zo kan jouw huis onbewoonbaar zijn geworden of ligt jouw bedrijf stil. Je zult de schade gaan melden bij jouw verzekering.

Bij een grote schade wordt er een expert van de verzekeraar langs gestuurd, de zogenoemde schade-expert. Deze schade-expert kent de polisvoorwaarden van jouw verzekering beter dan jij waardoor jij op achterstand stand staat en mogelijk niet alles krijgt waar je recht op hebt

Wij helpen je verder na brandschade

In de polisvoorwaarden staat altijd dat je recht hebt op jouw eigen expert. Ook wel contra-expert genoemd. Contra-experts zijn onafhankelijke en deskundige experts die opkomen voor jouw rechten. Daardoor sta je er niet meer alleen voor.

Wij werken niet voor verzekeraars en weten precies hoe de kleine lettertjes uitgelegd moeten worden. Daarnaast helpen we je met raad en daad. Wat kunnen we voor je doen?

 • Als het nodig is regelen we een voorschot voor de eerste uitgaven.
 • We berekenen de totale schade en maken een onderbouwde claim
 • Wij praten en onderhandelen met de verzekeringsmaatschappij
 • We doen altijd alles in overleg met jou
 • Wij zijn je aanspreekpunt. Dit zorgt voor korte lijnen.
 • We helpen je van het begin tot het einde
 • Je gebruikt onze jarenlange ervaring
 • Onze contra-experts zijn 24/7 bereikbaar
 • NIVRE-register-experts
 • Expertisebureau met veel ervaring

 

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×