Indemniteitsbeginsel bij schade aan inboedel en opstal

Een schadeverzekering is er om de vermogensschade die je als verzekerde lijdt, te vergoeden. Maar de hoogte van het schadebedrag is wel gelimiteerd. Er geldt namelijk zoiets als het 'indemniteitsbeginsel'.

Indemniteitsbeginsel

Artikel 7:960 van het Burgerlijk Wetboek schrijft namelijk dwingend voor dat je als verzekerde door een verzekeringsuitkering niet in een duidelijk voordeliger positie mag komen te verkeren. Dit noemen we met een moeilijk woord ‘indemniteitsbeginsel’ of ‘indemniteitsprincipe’:

“De verzekerde zal krachtens de verzekering geen vergoeding ontvangen waardoor hij in een duidelijk voordeliger positie zou geraken. De vorige zin mist toepassing bij voorafgaande taxatie van de waarde van een zaak tot stand gekomen krachtens een aan een deskundige opgedragen beslissing of krachtens een beslissing van partijen overeenkomstig het advies van een deskundige.”

Het indemniteitsbeginsel kan wel opzij worden gezet als bij het aangaan van een verzekering niet alleen de verzekerde som is vastgesteld, maar ook de waardemaatstaf van de vergoeding. Bij een opstalverzekering is dat meestal de herbouwwaarde en bij een inboedelverzekering de nieuwwaarde.

Lees ook: De waarde van waarden

Indemniteitsbeginsel bij schade

Na de herbouw van een pand, bijvoorbeeld na brand, kan het zo zijn dat het pand kwalitatief beter is geworden dan het verbrande gebouw. Bijvoorbeeld omdat het voldoet aan de huidige bouwnormen. Je zou kunnen stellen dat je er als verzekerde dan op vooruit gaat.

Maar volgens rechtspraak is dit toch niet in strijd met het indemniteitsbeginsel. Volgens rechters is het indemniteitsbeginsel namelijk niet een abstract begrip waarbij uit gegaan dient te worden van bijvoorbeeld een balanstechnische waarde of een dagwaarde. Er dient rekening gehouden te worden met de functie die het verzekerd object had voor de verzekerde. Een schadeverzekeringsovereenkomst moet gericht zijn op het compenseren van het verlies van de functie die de verloren zaken hadden voor verzekerde. Dat is niet in strijd met het indemniteitsbeginsel maar juist het recht dat ontleend kan worden aan het indemniteitskarakter.

Dit geldt overigens ook voor een inboedelverzekering. Ook daar kan niet zomaar uitgegaan worden van dagwaarde.

Schaderegelingsclausule

In de afspraken met je verzekeraar staat ook vaak een schaderegelingsclausule. In zo’n clausule is dan bepaald dat de schade ook achteraf door deskundigen (expert, contra-expert en/of arbiter) kan worden vastgesteld en dat de verzekeraar zich ook zal houden aan de waarde die op deze wijze is vastgesteld.

Vragen?

Heb je hier vragen over of wil je dat we met je meekijken naar jouw schade? Neem dan gerust contact op met ons. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×