Indemniteitsbeginsel bij schade aan inboedel en opstal

In artikel 7:944 BW staat beschreven dat een schadeverzekering dient om de vermogensschade die een verzekerde zou kunnen lijden, vergoedt dient te worden. Echter de hoogte van het schadebedrag is wel gelimiteerd.

In artikel 7:960 BW schrijft dwingend voor dat een verzekerde niet in een duidelijk voordeliger positie mag komen te verkeren als gevolg van een verzekeringsuitkering.

Bij het aangaan van een verzekering moet niet alleen de verzekerde som worden vastgesteld maar ook de waardemaatstaf van de vergoeding. Bij een opstalverzekering is dat meestal de herbouwwaarde en bij een inboedelverzekering nieuwwaarde.

Na de herbouw van het pand kan het zo zijn dat het pand kwalitatief beter is geworden dan het verbrande gebouw en dat het voldoet aan de huidige bouwnormen. Je zou kunnen stellen dat een verzekerde er dan op vooruit gaat.

Volgens jurisprudentie van de hoge raad is dat toch wel te verenigen met het indemniteitsbeginsel. Er moet volgens de Hoge Raad worden beoordeeld of de kosten van de herbouw uiteindelijk voor rekening van de verzekerde komen.

De jurisprudentie  laat  zien  dat  het  indemniteitsbeginsel  niet  een  abstract  begrip  is  waarbij  uit gegaan dient te worden van bijvoorbeeld een  een  balanstechnisch  waarde of een dagwaarde. Er dient rekening gehouden te worden met de functie die het verzekerd object heeft voor de verzekerde.

Een schadeverzekeringsovereenkomst moet gericht zijn op het compenseren van het verlies van de functie die de verloren zaken hadden voor verzekerde. Dat is niet in strijd met het indemniteitsbeginsel maar juist het recht dat ontleend kan worden aan het indemniteitskarakter.

Dit geldt ook voor een inboedelverzekering. Ook daar kan niet zomaar uitgegaan worden van dagwaarde. Zie het volgende artikel: En daarom altijd een contra-expert…

 

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×