Monumentale kerk Veghel verwoest door brand; Coolen contra-expert na brandschade

De kerk aan de Meester van Coothstraat in Veghel waar kort na nieuwjaarsnacht brand uitbrak, is volledig verwoest. De monumentale voorgevel staat nog overeind.

De eigenaar heeft Coolen Expertise ingeschakeld voor de juiste begeleiding en kennis in de schaderegeling.

Door de harde wind verspreidde het vuur zich erg snel tot boven in het gebouw. Al snel sloegen de vlammen uit het dak. Helaas was er geen redden meer aan en moest de brandweer het gebouw gecontroleerd laten uitbranden.

Vonkjes op het dak

Vuurwerk is mogelijk de boosdoener. In het Brabants Dagblad meldde de officier van dienst dat een getuige zag dat een vonkje op het dak sloeg, waarna er snel een grote brand ontstond. Vermoedelijk ging het om vuurwerk, maar dit moet nog nader worden onderzocht.

Lambertuskerk Veghel

Het afgebrande gebouw is de congregatiekapel achter de Lambertuskerk in Veghel. Door de gunstige windrichting is de Lambertuskerk gespaard gebleven.

De grote kabel stamt uit het jaar 1890. In het pand zat eerder een moskee. Deze is verhuisd. Het pand staat al een tijd leeg. Er waren plannen om er woningen te vestigen.

De kapel en de Lambertuskerk staan midden in het centrum van Veghel, vlak bij de Markt. De brand trok veel bekijks. Op straat stonden meer dan honderd mensen te kijken.

Rijksmonument verloren

De kerk en de kapel zijn rijksmonumenten. Ze zijn ontworpen door Pierre Cuypers. Hij ontwierp ook het Rijksmuseum in Amsterdam en enkele andere grotere kerken in Nederland. Bericht loopt door na de tweet

Brandschade in een monument

De schaderegeling bij een (rijks-)monument vraagt deskundigheid aan een contra-expertisebureau. Dit omdat een verzekerde met veer meer instanties, wetten en regels te maken krijgt dan bij een andere brand. Dit brengt extra coördinatie en uitdagingen met zich mee.
Zo kan het zijn dat de omgevingsdienst en/of de monumentencommissie specifieke eisen stellen.

Erfgoedwet en Wabo

Daarnaast is de herbouw of restauratie aan andere strengere regels gebonden dan bij reguliere bouwprojecten. Dit vraagt de juiste kennis. Monumentenzorg is geregeld in de erfgoedwet. Daarin staan de wetten en regels waar een eigenaar van een rijksmonument aan moet voldoen bij verbouwing of restauratie.

Ook krijg je te maken met de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Er is meestal een omgevingsvergunning nodig om een rijksmonument te kunnen verbouwen of restaureren.

Coolen heeft specifieke kennis over branden in monumentale gebouwen

Dit heeft allemaal veel invloed op de schaderegeling en de schadehoogte. Coolen Expertise heeft deze specifieke kennis in huis. Zo heeft Coolen ook de miljoenenschade bij Haarendael begeleid.

Is het rijksmonument te herstellen?

Als een rijksmonument zware brandschade heeft dan moet er gekeken worden door o.a. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of er nog voldoende cultuurhistorische waarde over is. Het heeft anders geen zin om het exact te herbouwen.

Schade door vuurwerk?

Is schade voor vuurwerk aan jouw woning of bedrijf verzekerd? Meestal is dit verzekerd! Maar er kunnen altijd uitzonderingen zijn.

Tijdens oud en nieuw heeft de brandweer het enorm druk met veel brandmeldingen. Schade tijdens nieuwjaarsnacht aan woningen en bedrijven zijn helaas de normaalste zaak geworden.

Dat is meestal verzekerd. Lees hier meer over dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×