Stormschade: wie bel je?

Je hebt ze vast ook gezien, de beelden van storm Babet. Half oktober hield deze storm huis in Groot-Brittannië, Noorwegen, Denemarken en Duitsland. De gevolgen waren groot: rivieren traden buiten hun oevers, en op sommige plaatsen viel binnen 24 uur voor een maand aan regen. Er vielen 4 doden, de schade loopt in de tientallen miljoenen. Ook in Nederland is het officiële stormseizoen weer aangebroken. Grote kans dus dat er de komende maanden een flinke storm voorbijkomt. Maar wat doe je eigenlijk als je stormschade hebt? Wie bel je? En op welke verzekering kan je de schade verhalen?

Wat is stormschade?

Stormschade is de schade aan je woning, bedrijfspand of andere eigendommen die het gevolg is van een storm. Denk aan schade die is ontstaan omdat er een boom op je huis (en je zonnepanelen) is gewaaid. Of aan waterschade in je bedrijfspand omdat de gevel tijdens een storm is losgekomen.

Is stormschade verzekerd?

Hoewel het KNMI pas van een storm spreekt vanaf windkracht 9, dekken de meeste verzekeraars stormschade al vanaf windkracht 7. Dit komt overeen met een gemiddelde windsnelheid van 50 – 61 km/uur (13,9-17,1 meter/seconde). En dat is fijn, want de meeste stormschade komt voort uit zware windstoten, waarvan de windsnelheid vaak enkele tientallen kilometers per uur hoger ligt dan het gemiddelde. Ook een ‘storm’ met windkracht 7 kan dus veel schade aanrichten!

Om voor dekking in aanmerking te komen is het overigens wel van belang dat je een verzekering met stormdekking hebt afgesloten. Daarnaast moet je met een aantal andere zaken rekening houden:

1. Welke verzekering?

Bij stormschade kan je verschillende verzekeringen aanspreken. Voor schade aan je huis of bedrijfspand (denk aan het dak, dakpannen, ramen en muren, maar ook aan de schutting en je tuinhuis) gebruik je de opstalverzekering. Voor schade aan losse spullen in je huis, tuin of op je balkon gebruik je de inboedelverzekering.

2. Opstalverzekering: verplichting om te herbouwen/herstellen

Bij de meeste opstalverzekeringen ben je verplicht om je woning of bedrijfspand na stormschade te herbouwen of herstellen. Daarom wordt bij grotere schades vaak eerst alleen een voorschot uitgekeerd. Het restant wordt dan pas uitgekeerd als je de herstelnota’s hebt overlegd.

Let op: soms schakelt je verzekeraar rechtstreeks een herstelbedrijf in. Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om hiermee akkoord te gaan. Je hebt altijd het recht om je eigen bedrijven en personen in te schakelen voor het herstel.

3. Inboedelverzekering: beperkende voorwaarden

Heb je schade aan spullen in je tuin of op je balkon? Of in je huis, omdat je de ramen open had laten staan? Dan is de kans groot dat hiervoor beperkingen zijn opgenomen in de polisvoorwaarden. Check die dus altijd even.

Bedrijfsmatig gelden er vaak ook beperkingen bij stormschade. Dit is per verzekeringsmaatschappij anders. Controleer dit goed of vraag het aan jouw verzekeringsadviseur. Heb je al schade? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we vrijblijvend mee of jouw schadegeval verzekerd is op jouw polis.

4. Eigen risico

Als je verzekering de stormschade dekt, moet je rekening houden met een hoger eigen risico dan bij andere schades. Meestal is dit 2‰ (0,2%) van het verzekerde bedrag, maar tegenwoordig wordt ook steeds vaker met vaste bedragen gewerkt. Meer informatie hierover vind je op je polis of in je polisvoorwaarden.

Lees ook: Stormschade bij de VVE, wat nu?

Wie bel je bij stormschade?

Bij stormschade is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met je verzekeraar of tussenpersoon om de schade te melden. Daarna is het verstandig om, zeker bij een grote schade, een contra-expert te bellen.

De verzekeraar stuurt bij een grotere schade namelijk altijd een expert langs. Deze expert beoordeelt de schade, kijkt of de schade onder de polisvoorwaarden valt en zorgt voor de verdere afhandeling van de schade. Maar deze expert komt namens de verzekeringsmaatschappij en behartigt dus vooral de belangen van de verzekeringsmaatschappij. Dit zorgt voor een oneerlijk speelveld, want zo’n expert is veel beter thuis in de kleine lettertjes dan jij. Om die reden heb jij recht op een eigen schade-expert, ook wel een contra-expert genoemd, die wordt betaald door je verzekeringsmaatschappij.

Een contra-expert helpt je met adviezen over vervangende woonruimte of over de eerste voorzorgsmaatregelen om je bedrijf overeind te houden. Ook analyseert een contra-expert de polis en clausules om te zien of en wat er verzekerd is. Vervolgens helpt hij of zij met het inventariseren en onderbouwen van de schade. Ook kan een contra-expert een voorschot voor je aanvragen, je tips en adviezen geven voor het herstel en voor je onderhandelen met de verzekeringsmaatschappij. In vrijwel alle gevallen levert dit een hogere vergoeding op.

Coolen contra-expertise

Coolen contra-expertise is, de naam zegt het al, gespecialiseerd in contra-expertise. Ook bij stormschade. Wij werken alléén voor verzekerden en dus nóóit voor verzekeraars. Zo kunnen wij jouw belangen het beste behartigen.

Heb je hier vragen over? Of wil je dat we bij een stormschade met je meekijken naar je polis? Neem dan gerust contact op met ons. Je mag ons ook altijd vrijblijvend mailen of bellen met vragen.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×