Waardebepaling verlopen? Garantie tegen onderverzekering misschien vervallen!

Waardebepaling verlopen? Dan kan de garantie tegen onderverzekering ook zijn vervallen. Controleer daarom altijd na hoeveel tijd er een nieuwe waardebepaling uitgevoerd moet worden. Dit is in de eerste plaats jouw verantwoording als verzekerde.

Een schade is altijd vervelend. Een schade is nog veel vervelender als achteraf blijkt dat je niet alles vergoed krijgt omdat je onderverzekerd bent.

Als je de verzekerde waarde van jouw gebouw, inventaris en/of goeden vast laat stellen met een waardebepaling dan kun je een garantie tegen onderverzekering op jouw opstal-, inventaris-, goederenverzekering krijgen. Deze waardebepaling wordt vaak uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau.

Wat is onderverzekering?

Als het bedrag waarvoor je verzekerd bent lager ligt dan de werkelijke nieuwwaarde daarvan, ben je onderverzekerd. Hierdoor krijg je bij schade niet alles vergoed.

Wanneer je onderverzekerd bent, krijg je slechts een evenredig deel van de schade vergoed. Wanneer je voor bijvoorbeeld 25 procent te laag verzekerd bent dan krijg je ook maar 75 procent uitgekeerd. Dit is het geval bij kleine maar ook grote schades.

Wat is een garantie tegen onderverzekering?

Veel verzekerden willen zekerheid na een schade over de vergoeding. Daarom heb je de mogelijkheid om een garantie tegen onderverzekering af te sluiten. De verzekeraar zal bij een eventueel te laag verzekerd bedrag geen onderverzekering toepassen en het hele bedrag betalen.

Om die garantie te krijgen wordt er zakelijk vaak een waardebepaling uitgevoerd door een deskundige.

Wat is een waardebepaling?

Bij een waardebepaling vormt een taxateur zich een beeld van de totale waarde. Vaak doet de taxateur dit ter plaatse en aan de hand van een rekenmodel, en een vragenlijst. Met deze inschatting wordt de te verzekeren som vastgesteld. De verzekeraar beloofd dan om de hele schade te vergoeden ook als de verzekerde som te laag blijkt te zijn.

Wanneer vervalt deze garantie?

Naast deze waardebepaling wordt ook vaak geëist dat deze na bijvoorbeeld 3, 5 of 6 jaar opnieuw wordt uitgevoerd. Als deze eis in de clausules staat dan kan de waardebepaling verlopen en vervalt de garantie.

Is dat een probleem?

De eerder vastgestelde waarde kan te laag zijn. Het kan te laag zijn ingeschat. Waardebepaling worden vaak vluchtig opgesteld. Daardoor is er zeker een kans dat de bepaling te laag is of dat er onderdelen zijn vergeten. Daarnaast stijgen bouwkosten in de tijd. Met een garantie geen probleem, zonder garantie wel een probleem!

Agenderen!

Als dit bedrag te laag is vastgesteld heb je dus toch nog te maken met een onderverzekering. Kortom agendeer het! En vergeet niet om te voldoen aan de kleine lettertjes uit de clausules

Contra-expert bij een polis met garantie of taxatie?

Jazeker ook al ben je goed verzekerd, dan nog is het verstandig om een eigen contra-expert in te schakelen. Wij kunnen ervoor zorgen dat je ook echt krijgt waar je recht op hebt volgens de polisvoorwaarden.

Het is voor u als verzekerde namelijk dé mogelijkheid om zich te laten bijstaan, ondersteunen en adviseren. Daardoor zult u de polisvoorwaarden optimaal kunnen benutten bij een schade. De inschakeling van Coolen Expertise voorkomt veel problemen met de verzekering.

Wie als eigen contra-expert?

Let wel op dat je niet de taxateur of waardebepaler inschakelt als contra-expert. Hier leggen we uit waarom. Lees hier de blog over garantie tegen onderverzekering.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×