Wat is Huurdersbelang? Hoe verzeker ik dat?

Huurdersbelang zijn alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die op kosten van de huurder zijn aangebracht aan een gehuurd gebouw. Maar die je bij een verhuizing niet mee kunt nemen. Dit kunnen ook zaken zijn die tegen betaling zijn overgenomen van de vorige huurder. Lees alles over huurdersbelang in onderstaand artikel.

Vooral als je langer in een huurwoning woont is de kans groot dat je zelf aanpassingen hebt gedaan die je niet meer uit je woning kunt meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een keuken of badkamer maar ook een parketvloer, schilderwerk en behang.

Ook bedrijven die een bedrijfsruimte huren kunnen met huurdersbelang te maken hebben. Sterker nog, vaak voor hogere bedragen dan particulieren.

Huurdersbelang verzekeren

Deze aanpassingen aan je woning of bedrijfsgebouw heb je zelf betaald en zijn dus ook van jou en niet van de pandeigenaar. De pandeigenaar kan een opstalverzekering afsluiten voor zijn eigendom. Op deze opstalverzekering zijn alleen de eigendommen van de pandeigenaar verzekerd en dus niet jouw aanpassingen en verbeteringen. Dit moet je net als de inboedel of inventaris zelf verzekeren.

Het kan op meerdere manieren verzekerd worden. Misschien is het meeverzekerd op de inboedel- of inventarisverzekering. Ook bestaat er een aanvullende huurdersbelangverzekering.

Dekking Huurdersbelang

Huurdersbelang is meestal meeverzekerd tot een maximumbedrag van bijvoorbeeld maximaal 10% van het verzekerde bedrag van de inboedelpolis. Soms staat er een maximumbedrag in de kleine lettertjes. Het is dus verstandig om te controleren of en voor hoeveel het huurdersbelang is verzekerd op jouw polis.

Mocht het niet genoeg zijn dan kun je dit extra verzekeren. Neem daarvoor contact op met jou assurantietussenpersoon.

Schade aan Huurdersbelang

Verzekeringsmaatschappijen verstaan onder het huurdersbelang:

“De kosten door verzekerde als huurder gemaakt ter verbetering of aanpassing van het gehuurde gebouw of de gehuurde ruimten.” (NBUG 2006)

Na een schade zal de schadehoogte worden vastgesteld. Voor normale inboedel is dat meestal tegen nieuwwaarde rekening houdend met de dagwaardeclausule. De dagwaardeclausule is bijna altijd van toepassing maar voor velen een nare verrassing. Klik hier voor meer informatie

Herbouwwaarde

De schade aan het huurdersbelang moet bijna altijd worden vastgesteld tegen herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het huurdersbelang opnieuw te bouwen. Het huurdersbelang moet voor dat bedrag op dezelfde manier in jouw gehuurde woning teruggebouwd kunnen worden.

Pas op!

Bij de bepaling van dat bedrag na schade kan over het algemeen geen verrekening plaatsvinden voor bijvoorbeeld dagwaarde of verbetering. Dit wordt wel regelmatig voorgesteld door een expert van de verzekeringsmaatschappij. Lees ook deze blog

Contra-expertise huurdersbelang

Om zeker te weten dat je krijgt waar je recht op hebt na een schade kun je altijd een eigen expert inschakelen. Die eigen expert wordt ook wel contra-expert genoemd.

Deze eigen contra-expert helpt jou na schade tijdens de hele schaderegeling. We kijken waar je recht op hebt volgens jouw polisvoorwaarden en onderbouwen dit naar de expert van de verzekeringsmaatschappij.

Dit is voor ons dagelijks werk en we weten precies waar je recht op hebt. Ook bij huurdersbelang.

Meer informatie?

Wil je meer weten over huurdersbelang, schade aan huurdersbelang of het inschakelen van een eigen contra-expert neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Kijk onderstaande animatie voor meer informatie over schaderegeling met een contra-expert van Coolen Expertise:

 

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×