Opstalverzekering vs. Inboedelverzekering

Opstalverzekering vs. Inboedelverzekering? Een opstalverzekering en een inboedelverzekering zijn twee verschillende soorten verzekeringen die beide betrekkingen hebben op je huis. Het verschil zit hem in wat er precies verzekerd wordt.

Een opstalverzekering is bedoeld om schade aan de vaste onderdelen van je huis te dekken, zoals de muren, het dak, de keuken en de badkamer. Een inboedelverzekering is daarentegen bedoeld om schade aan je spullen te dekken, zoals meubels, elektronica, sieraden en kleding.

Is het opstal of inboedel?

Soms zijn er zaken waar niet helemaal duidelijk is of het nu inboedel of opstal is. Daarvoor is een lijst opgesteld door het Verbond van Verzekeraars. De lijst kun je hier vinden.

Huurdersbelang

Maar wat als je huurt in plaats van eigenaar bent van je huis? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, omdat de verhuurder verantwoordelijk is voor het verzekeren van de vaste onderdelen van het huis. Wel kan het zijn dat je als huurder een huurdersbelang hebt.

Dit betekent dat je als huurder hebt geïnvesteerd in verbeteringen aan de woning, zoals een nieuwe keuken, badkamer of vloerbedekking. Vaak is dat meeverzekerd op de inboedelverzekering. Maar niet altijd voldoende.

In dat geval kun je een huurdersbelangverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt schade aan de verbeteringen die je zelf hebt aangebracht en die niet onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen. Let wel op dat niet alle verzekeraars een huurdersbelangverzekering aanbieden en dat de dekking kan verschillen. Lees hier meer over huurdersbelang.

Tuin

En wat als je een tuin hebt? De meeste opstalverzekeringen dekken ook schade aan bijgebouwen, schuttingen en andere bouwwerken in de tuin, zoals een tuinhuisje of een vijver. Als je echter waardevolle spullen in je tuin hebt, zoals een dure loungeset of een buitenkeuken, dan vallen deze spullen onder de dekking van een inboedelverzekering.

Ook voor planten en struiken is geen aparte verzekering nodig. Deze vallen namelijk onder de opstalverzekering als ze vast in de grond zitten en onder de inboedelverzekering als ze in potten of bakken staan. Maar let op, vaak zijn er bijzondere voorwaarden.

Conclusie

Kortom, het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering zit hem in wat er precies verzekerd wordt. Een opstalverzekering dekt schade aan de vaste onderdelen van je huis, terwijl een inboedelverzekering schade aan je spullen dekt.

Als je huurt, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, maar kun je wel een huurdersbelangverzekering afsluiten als je zelf verbeteringen aan de woning hebt aangebracht.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×