Waterschade aan plafond en muren, wat dekt de verzekering?

Ineens zie je ze: grote vochtplekken op je plafond. Of op je muren. Je hebt waterschade, waarschijnlijk door lekkage. Dan is het belangrijk dat je snel in actie komt. Want al dat vocht in je woning is erg slecht voor je gezondheid. Bovendien kan het vocht door schimmelvorming blijvende schade aan je woning veroorzaken. Ook op andere plekken dan nu zichtbaar zijn; zeker als je de oorzaak niet goed aanpakt. In dit artikel lees je hoe dit zit en welke schade verzekerd is.

Oorzaak waterschade

Als je waterschade aan je plafonds en muren hebt kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan er bij schade aan je muren bijvoorbeeld sprake zijn van optrekkend vocht vanuit de grond (bij vochtplekken op grondniveau), maar ook van doorslaand vocht dat via kieren of schuren in de muur naar binnen trekt. Bij waterschade aan je plafond kan er ook sprake zijn van een daklekkage of een lekkage aan je schoorsteen.

Als er sprake is van lekkage, is het helaas niet altijd direct duidelijk waar het water vandaan komt. Dit komt omdat water altijd de weg van de minste weerstand kiest. Zo kan water dat afkomstig is van een daklekkage ook via kieren in de muur terechtkomen. Het lek hoeft dus niet direct achter of boven de vochtplek te zitten. Als je bij waterschade de oorzaak wilt aanpakken, is het dus altijd belangrijk om het lek op te laten sporen. Gelukkig is lekdetectie vrijwel altijd verzekerd via je opstalpolis.

Is de oorzaak gevonden? Dan is het verhelpen van deze oorzaak meestal niet verzekerd, maar de schade die het gevolg is van de lekkage is vaak wel verzekerd.

Waterschade aan plafond en muren herstellen: de verzekering

Het herstellen van de gevolgschade van een lek is bij een particuliere polis meestal verzekerd, behalve als er sprake is van nalatigheid, achterstallig onderhoud of een constructiefout. Bij een zakelijke polis hangt het erg van de polis en de verzekeraar af wat er verzekerd is. In dat geval kan je bij schade het beste direct contact met ons opnemen, dan kijken we samen naar je polis.

Opstal- of inboedelverzekering?

Bij waterschade aan je plafond en muren spreek je de opstalverzekering aan. Heb daarnaast ook schade aan je meubels, losse spullen (en bijvoorbeeld zwevende vloeren)? Dan spreek je hiervoor de inboedelverzekering aan.

Lees ook: Waterschade aan je vloer, hoe zit het met de verzekering?

Problemen met de verzekering

In de praktijk verloopt de afhandeling van waterschade aan muren en plafonds niet altijd even vlotjes. Verzekeraars zijn er bijvoorbeeld niet altijd happig op om ook werk te maken van de onzichtbare schade. Zij kijken dan alleen naar de oppervlakkige schade aan muren en/of plafond, maar niet naar het vocht en de mogelijke schimmels op andere plekken. Als jij hiermee blijft zitten is dat niet alleen heel ongezond, maar kan dit ook serieuze financiële gevolgen hebben. Het vocht en de schimmels kunnen namelijk de constructie van je woning of bedrijfspand aantasten.

Ook ontstaan er bij waterschade regelmatig vervelende discussies met verzekeraars, bijvoorbeeld over de dekking, constructiefouten of achterstallig onderhoud. En aangezien jij ten opzichte van de (expert van de) verzekeraar veel minder verstand hebt van de kleine lettertjes in jouw polis, kan het zomaar zijn dat je dan niet de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Contra-expertise bij waterschade

Daarom is het goed om bij een flinke waterschade altijd een contra-expert in te schakelen. Een contra-expert is een onafhankelijke expert, die niet voor de verzekeraar werkt en jou helpt bij een optimale afwikkeling van de schade. De kosten van deze expert worden door de verzekeraar vergoed.

Lees ook: Contra-expertise bij waterschade

Coolen contra-expertise: jouw eigen experts bij waterschade aan plafond en muren

De experts van Coolen contra-expertise hebben veel ervaring met het regelen van waterschade. We kunnen jou dan ook precies op de juiste manier begeleiden zodat jij zo min mogelijk werk en gedoe hebt, maar wel een optimaal resultaat.

Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over jouw schade. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×